lördag 27 april 2013

Rustik kycklinggryta med vitt vinI dag är det middag till många som gäller för oss. Vi lever storfamiljsliv den här helgen, så mysigt!

Den här grytan är superbra att förbereda, ja som de flesta grytor faktiskt. Blir bara godare av en eller två dagar extra i kylen. Om man inte vill ha vin i maten så ta en extra buljongtärning och lite pressad citron i grytan i stället. Fast i ärlighetens namn så blir det godast med vin i. Jag frågade på Systembolaget vad som passade till övriga ingredienser och fick förslaget Pinot Gris. Utnyttja deras kunskap och service, mycket duktiga! Eller sök på hemsidan.

Jag gillar den färdiga tunnskivade kycklingen. Göra fyllda kycklingrullader av den tunna varianten är också jättegott och smidigt.

Rustik kycklinggryta med vitt vin

800 g tunnskivad kyckling
2 gula lökar
8 färska champinjoner
1 köttbuljongtärning
1 msk kalvfond
2 msk ketchup
2 dl vitt vin
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl vatten
3 dl grädde
1 tsk paprikapulver
Salt och vitpeppar

Om du vill: red av grytan med lite mjöl utrört i kallt vatten.

Skär kyckling, lök och svamp i önskad storlek, fräs i stekpannan. Krydda kycklingen med salt, vitpeppar och paprikapulver. Fräs ur pannan med 1 dl vitt vin och vatten, häll i grytan. Tillsätt resten av vattnet och övriga ingredienser. Sjud 20 minuter. Red ev av grytan om du vill ha lite tjockare sås.

Passar till mesta, ugnsbakade rotfrukter, klyftpotatis, ris mm.

Inga kommentarer: