fredag 3 maj 2013

Köttfärspizza med tsatziki


För ett tag sedan så skämdes min familj över mig. Tiden var knapp och jag tyckte inte jag hann med att göra...just det - PIZZADEG. Jag stegade helt enkelt in på en pizzeria och bad att få köpa pizzadeg. Så tyckte inte familjen att man kunde göra, tji fick dem!  Måste säga att dem pizzorna blev superbra. Fast vad är godare än hemgjord pizza? Spröd och frasig deg där alla kan göra sin favorit. Jag är väldigt förtjust i pizza med köttfärs på, gärna med någon form av sås på. I det här fallet så blev det en härligt krämig tsatziki. När du ändå gör tsatziki - gör rejält, håller sig fint ett par dagar extra i kylen till kommande middagar. Glöm inte hälla av yoghurten, blir sååå mycket krämigare och godare då. Jag brukar använda den turkiska varianten, tycker den är lite mildare och krämigare. Om du föredrar den grekiska så tar du såklart den. Färsen (det här är fläskfärs) är bara stekt med lök, salt, vitpeppar, paprikapulver, chilipulver, lite ketchup och vatten som får koka in. Egen tomatröra så gott, se recept nedan!

Pizzadeg
(till 4 tallriksstora pizzor eller 6 mindre)

25 g jäst
1 msk socker
2 dl ljummet vatten
5 msk olja
½ tsk salt
ca 5-6 dl vetemjöl

Smula jästen, häll över sockret (mata den). Rör ut den med vattnet. Tillsätt olja, salt och mjöl. Arbeta samman till en smidig deg. Jäs under bakduk ca 30 minuter.

Tsatziki

1 spann Turkisk yoghurt - ja ni vet vad jag menar med spann!
2 pressade vitlöksklyftor
½ halvt skalad riven gurka + lite salt
salt och vitpeppar

Häll av yoghurten i kaffefilter i kylen några timmar. Lägg den rivna gurkan i ett durkslag och salta lite, låt rinna av. Pressa sedan ur vätskan med en sked eller handen. Häll sedan allt i en bunke, blanda ner resterande ingredienser, smaka av med salt och peppar. Låt gärna vila i kylen ett par timmar för ännu godare smak.

 
Vår tomatröra
(till 4 pizzor)
 
2 finhackade gula lökar
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk olja
1 burk krossade tomater
4 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 msk socker
1 lagerblad
2 tsk basilika eller oregano
 
Koka upp alla ingredienser. Sjud tomatröran tills den har reducerats ordentligt. röran ska vara tjock,inte lös och rinnande. Ta upp lagerbladet. Smaka av och salta mer om så behövs. Låt den svalna.

2 kommentarer:

Frostrosor sa...

Mums för hemmagjord pizza! Det var ett tag sedan jag bakade egen pizza, perfekt med bloggar som påminner en lite då och då!

annamaria sa...

Ja även vi som älskar att laga mat behöver få lite tips ibland. Har nu en alldeles färsk mattidning som väntar på mig :-)