fredag 10 maj 2013
Dullans Cheesecake
Kristi himmelsfärds dag, en av flera röda dagar på underbara våren. Vad passar väl bättre än något extra gott till fikat?
Tänk om jag hade kunnat fotografera som Linn, min lilla Dulla. Ja, hon är inte så liten längre 15 år och inte är hon min heller men jag har i alla fall döpt henne till Dullan, hehe. Fryst Cheesecake är underbart smarrigt, perfekt att förbereda till vårens och sommarens kalas och skolavslutningar mm. Kan stå i frysen ett bra tag innan, bara täck ordentligt.
Dullans Cheesecake
2 dl grädde
3 ägg
100-125 gr phiadelfiaost
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
Vispa grädden. Vispa äggvitorna till skum. Rör sönder osten och blanda med äggulorna, häll i socker och vaniljsocker. Blanda i äggvitorna. Vänd sedan ner grädden. Lägg krossade Digestivekex i botten på en form med löstagbar kant. Häll smeten över. Ställ in i frysen minst 3 timmar.
Ta fram den 30 minuter innan servering och garnera med kiwi, vindruvor, hallon etc.
Etiketter:
cheesecake,
dessert,
festmat,
glass,
mat att förbereda
tisdag 7 maj 2013
Underbart lite sötkryddiga kycklinginnerfileer
Ännu mer Vår och sommarmat på gång!
Antingen en vardagsfavorit till potatisallad eller en god potatisgratäng men också helt perfekta små kycklinginnerfileer till vårens goda bufféer, student, kalas eller bara till fredagsmyset. Förbereds dagen innan eller ett par dagar innan. Om man vill så kan dem göras helt klara och sen frysas inför det kommande studentkalaset.
Sötkryddiga kycklinginnerfileer
ca 800 gr kycklinginnerfiléer
salt och vitpeppar
Stek filéerna helt färdiga, krydda med salt och peppar. Lägg dem varma filéerna i dubbla plastpåsar och häll marinaden över. Kyl.

Marinad:
1 dl olja
1 dl sweet chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk soja
1 msk grillkrydda
½ pressad lime
½ msk paprikapulver
finhackad persilja
Blanda allt och häll över kycklingen.
Servera med extra persilja och citron/lime.
Antingen en vardagsfavorit till potatisallad eller en god potatisgratäng men också helt perfekta små kycklinginnerfileer till vårens goda bufféer, student, kalas eller bara till fredagsmyset. Förbereds dagen innan eller ett par dagar innan. Om man vill så kan dem göras helt klara och sen frysas inför det kommande studentkalaset.
Sötkryddiga kycklinginnerfileer
ca 800 gr kycklinginnerfiléer
salt och vitpeppar
Stek filéerna helt färdiga, krydda med salt och peppar. Lägg dem varma filéerna i dubbla plastpåsar och häll marinaden över. Kyl.

Marinad:
1 dl olja
1 dl sweet chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk soja
1 msk grillkrydda
½ pressad lime
½ msk paprikapulver
finhackad persilja
Blanda allt och häll över kycklingen.
Servera med extra persilja och citron/lime.
måndag 6 maj 2013
Varmrökt lax med kall ägg och romröra
Vår och sommar maten är på gång! Varmrökt lax är verkligen snabb-mat! Antingen servera den med kokt potatis och en kall sås eller vad man tycker bäst om. Här gillar vi denna variant, en underbart god och matig macka. Ja bröd det är det minsta på den här mackan. Lägg sallad på valfritt bröd, gurka, tomat och rejält med varmrökt lax. Avsluta med krämigt härlig kall ägg och romröra, skivad rödlök och citron.
Självklart äter vi helst denna macka på klipporna på Björkö, se bild nedan men passar förstås utmärkt en måndag efter jobbet! Snabb-lagat och jättegott!
Kall ägg och romröra
2-3 kokta kalla hackade ägg
1 burk creme fraiche eller smetana
3 msk majonnäs
½ burk röd finkornig rom
hackad färsk dill
salt och vitpeppar
Blanda allt, smaka av med salt och vitpeppar.
fredag 3 maj 2013
Köttfärspizza med tsatziki
För ett tag sedan så skämdes min familj över mig. Tiden var knapp och jag tyckte inte jag hann med att göra...just det - PIZZADEG. Jag stegade helt enkelt in på en pizzeria och bad att få köpa pizzadeg. Så tyckte inte familjen att man kunde göra, tji fick dem! Måste säga att dem pizzorna blev superbra. Fast vad är godare än hemgjord pizza? Spröd och frasig deg där alla kan göra sin favorit. Jag är väldigt förtjust i pizza med köttfärs på, gärna med någon form av sås på. I det här fallet så blev det en härligt krämig tsatziki. När du ändå gör tsatziki - gör rejält, håller sig fint ett par dagar extra i kylen till kommande middagar. Glöm inte hälla av yoghurten, blir sååå mycket krämigare och godare då. Jag brukar använda den turkiska varianten, tycker den är lite mildare och krämigare. Om du föredrar den grekiska så tar du såklart den. Färsen (det här är fläskfärs) är bara stekt med lök, salt, vitpeppar, paprikapulver, chilipulver, lite ketchup och vatten som får koka in. Egen tomatröra så gott, se recept nedan!
Pizzadeg
(till 4 tallriksstora pizzor eller 6 mindre)
25 g jäst
1 msk socker
2 dl ljummet vatten
5 msk olja
½ tsk salt
ca 5-6 dl vetemjöl
Smula jästen, häll över sockret (mata den). Rör ut den med vattnet. Tillsätt olja, salt och mjöl. Arbeta samman till en smidig deg. Jäs under bakduk ca 30 minuter.
Tsatziki
1 spann Turkisk yoghurt - ja ni vet vad jag menar med spann!
2 pressade vitlöksklyftor
½ halvt skalad riven gurka + lite salt
salt och vitpeppar
Häll av yoghurten i kaffefilter i kylen några timmar. Lägg den rivna gurkan i ett durkslag och salta lite, låt rinna av. Pressa sedan ur vätskan med en sked eller handen. Häll sedan allt i en bunke, blanda ner resterande ingredienser, smaka av med salt och peppar. Låt gärna vila i kylen ett par timmar för ännu godare smak.
Vår tomatröra
(till 4 pizzor)
2 finhackade gula lökar
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk olja
1 burk krossade tomater
4 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 msk socker
1 lagerblad
2 tsk basilika eller oregano
Koka upp alla ingredienser. Sjud tomatröran tills den har reducerats ordentligt. röran ska vara tjock,inte lös och rinnande. Ta upp lagerbladet. Smaka av och salta mer om så behövs. Låt den svalna.
torsdag 2 maj 2013
Lövbiffsklämma med mozzarella och soltorkad tomat

Härliga fredag! Det här är en rätt som passar fredagen perfekt. Jättegott och går snabbt att laga.
Lövbiff, ja där handlar allt om stektid och hög värme. Ska biffen bara stekas som den är så är det högsta värme och kort stekning som gäller. När den som nu ska vikas dubbel så behövs något längre tid men fortfarande bara några minuter på varje sida. Då blir klämman underbart mjuk och god!
Lövbiffsklämma med mozzarella och soltorkad tomat
4 rejäla lövbiffar
1 burk vitlöksost
1 mozzarellaost
5 soltorkade tomater i olja
salt och peppar
paprikapulver
Bred vitlöksost på lövbiffen, lägg på en skiva mozzarella och en soltorkad tomat. Salt, vitpeppar och paprikapulver på. Rulla ihop och stek på ganska låg värme några minuter på varje sida. Lägg skraven på rullen nederst först. Så håller klämman ihop fint utan tandpetare.
Servera med en krämig och god Potatisgratäng!
Trevlig fredag på er!




Etiketter:
biff,
fredagsmys,
kött,
lövbiff,
mozzarella,
potatisgratäng
onsdag 1 maj 2013
Falukorv på Molly och Albins vis

Vardag igen! Väldigt härligt med en ledig dag som känns som söndag och vips är det torsdag. Det gillas! Som ni märker så är våra barn med i köket allt som oftast. Konstigt att det är mycket roligare att röra, hacka, laga än allt det andra som också tillhör matlagning - disk....men dem måste lära sig även det. Ibland är det så himla gott med vanlig hederlig mat - Falukorv! En ugnsbakad variant, dock inte den traditionella varianten utan en i vårt tycke godare.
Otraditionell Falukorv i ugn
1 ring falukorv
1 brk crème fraîche
3 msk chilisås eller ketchup
1 finhackad gul lök
2 msk bostongurka
Salt och peppar
Lite riven ost
Skär korven på längden. Blanda röran och fyll korven med den. Riv ost över. Gratinera i ugnen ca 20 minuter.
Servera med gott hemgjort potatismos med smör, mjölk, salt, vitpeppar, socker och muskot.

Banoffeepaj med hallon
1 maj och ledig dag! Vad passar väl bättre än något riktigt smarrigt till fikat??!! För det här är jättegott! Inget krångligt alls. Jag gillar det lite syrliga med hallonen till det den söta kolan i pajen. Nästa gång ska jag testa passionsfrukt.
Banoffeepaj med hallon
1 burk sötad kondenserad mjölk
200 g digestivekex ca 14 st
80 g smält smör
2 dl vispad vispgrädde
3 skivade bananer
Färska hallon
Riven mörk choklad
Koka burken med kondenserad mjölk i 1,5 timme (ja burken ska alltså inte öppnas). Se till att burken alltid är täkt med vatten, fyll på efter hand om vattennivån sjunker.
Smula kexen och blanda med det smälta smöret. Tryck ut i en en rund bakform eller pajform. Grädda i 200 graders ugnsvärme ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt svalna.
Bred kolakrämen på kexbotten. Skiva bananerna över kolasåsen och toppa med grädde.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)