lördag 31 augusti 2013

Marinerad rostbiff

 

Ja nu var vi där igen, denna härliga mat som går att förbereda. Bland det bästa jag vet! Varför lagar man inte hemgjord rostbiff oftare? Kött som räcker till många. Den här steken var på 1.3 kg. Vi var 4 vuxna och 4 barn som åt och det var rejält många skivor över. I dag serverades den med krämig potatisgratäng, kokta morötter och vaxbönor, svartvinbärsgelé och pressgurka. Det som blir över kan nog få ätas tillsammans med potatissallad, sallad och bröd.

Sen ett hett tips till er matglada, ni har väl inte missat Facebook-gruppen för oss som älskar mat? I gruppen slängde jag ut en fråga om just marinerad rostbiff. Fick lära mig att det då kallas Tjälknöl, just när den är marinerad. Ja inte vet jag men nu får den heta Rostbiff.

För er som inte är bekanta med Vegeta så är det en krydda som ofta används runt Medelhavsländerna. Det är en grönsaksblandning, ger lite buljongaktig smak.

Marinerad Rostbiff

Ca 1 kg Rostbiff
salt och svartpeppar

Marinad:

½ dl kinesisk soja
1 dl sweet chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk kalvfond
1.5 msk balsamvinäger
1 tsk Vegeta
1 tsk Grillkrydda
½ tsk torkad chili
½ tsk timjan
1 tsk mellanmalen svartpeppar

Massera in ordentligt med salt och svartpeppar runt hela rostbiffen. Lägg den i en ugnsform. Sätt i en termometer i köttet, in i ugn på 100 grader tills köttet är 60 grader. Ta ut och linda aluminiumfolie runt köttet. Låt svalna. Blanda marinaden och ta ut köttet och lägg i dubbla platspåsar. Häll över marinaden. Låt stå ett dygn, gärna två.

Inga kommentarer: