tisdag 4 december 2007

Vild pasta från Småland

Lisa - Matälskaren har nu utlyst en Pasta-tävling. Där rätten ska vara nyskapande och oväntad - bästa receptet får utnämningen Veckans Matnörd. Detta pastarecept är varken nyskapande eller oväntat så det får stanna här hos mig. Mest bara himla gott.

Innan julmaten tar plats på allas köksbord så rekommenderar jag denna vilda Pasta-rätt. Enkel och välsmakande.

Vild pasta från Småland
4p.

8 hg Hjortfilé (fungerar även utmärkt med rådjursfilé,älgfilé och fläskfilé)
3 msk Vilt och kantarellfond
1 grönsaksbuljongtärning
1 gul lök
10 cm purjolök
2 skivade vitlöksklyftor
1 lagerblad
6 enbär
2 morötter
1 liten palsternacka
1 röd paprika
2 msk svartvinbärsgelé
2 dl blandad svamp ex. kantareller, karljohanssvamp, skogschampinjoner
5 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde
Salt och vitpeppar
6 skivor Pancetta (ta bacon om pancetta ej finns)
ev. Maizena utrört i lite vatten

Dela svampen i stora bitar. Finhacka den gula löken. Strimla purjolök och paprika i centimeterstora bitar. Skala och skär morötter och palsternacka i tunna stavar. Strimla filén.
Fräs svamp, lök, purjolök, morötter och palsternacka. Tillsätt vatten, fond, buljongtärning, skivad vitlök, enbär och lagerblad. Låt koka upp – dra åt sidan. Fräs filéstrimlorna snabbt på hög värme – krydda med salt och vitpeppar. Blanda ner filéstrimlorna och paprikan i grönsaksröran. Tillsätt matlagningsgrädde och smaka av med svarvinbärsgelé och ev mer salt och vitpeppar. Koka upp och red eventuellt såsen med lite Maizena utrört i lite vatten.
Knaperstek pancettan.

Servera denna vilda ljuvliga sås med Peppardellepasta och strö över knaperstekt Pancetta!
För oss vuxna passar ett gott rödvin alldeles utmärkt till. Till barnen blir det såklart svartvinbärssaft!

1 kommentar:

Lisa sa...

Åh, det låter enastående. Och så kom jag och förstörde allt med mina leverkrav.