onsdag 26 september 2007

Slö Bolognese
Vilken skillnad det är - panikköttfärssås och Bolognese. Visst funkar det med köttfärssås som är gjord på en kvart. Helt okej efter en stressig dag på jobbet och hämtat barn på dagis osv. Nu när jag är hemma med min lilla plutta Gina så kan man unna sig lyxen att låta en gryta stå och puttra tre-fyra timmar på spisen och det blir bara såååå gott. Blundar man så kan man känna dofterna från en god bolognese långt borta där det är varmt och soligt. Så till denna eviga diskussion kring färsen - vilken sort ska det vara?? Ja de flesta tycker nog lite av varje dvs lite fläsk och lite nöt. Hos mig så blir det fläskfärs. Självklart tar man den färs man vill ha. Jag är ingen nötfärsfantast tyvärr även om det nu är så mycket nyttigare. Ska försöka lära mig...


Så låt nu en sås puttra på söndag och du har underbar middag på måndag efter jobbet. (och på torsdag...)


Min långsamma bolognese 8 p. eller två middagar för 4....

1 kg fläskfärs (eller den färs man önskar)

2 rivna morötter

1 bit riven rotselleri

salt, vitpeppar, svartpeppar efter smak

½ färsk finhackad röd urkärnad chili

2 pressade vitlöksklyftor
1 liter vatten

2 köttbuljongtärningar

2 finhackade gula lökar

1 tsk torkad timjan

2 msk torkad oregano

½ flaska vitt vin

1 msk balsamvinäger

1,5 msk kinesisk soja

1,5 dl tomatpuré


Stek färsen i en stekgryta. Tag upp färsen. Fräs sedan lök, morötter och selleri. Blanda ner färs, pressad vitlök och alla övriga ingredienser. Lägg på lock och sjud sakta 3 timmar. Om det efter 3 timmar är mycket vätska kvar, ta av locket och sjud ytterliggare 30 minuter utan lock.
Servera med god pasta och nyriven parmesan!

Självklart gör jag så mycket så det räcker till fler middagar när man ändå koker och den blir bara godare.

Har du ett annat bra bologneserecept?? Det mottages tacksamt.

Nu blir det bak! hej hopp

1 kommentar:

Anonym sa...

Visst stämmer det att 15-minuters såsen är helt ok men det går inte att jämföra med en som fått puttra i ett par timmar. Måste testa med rotselleri i det har jag aldrig gjort. Kantareller eller annan svamp har vi däremot ofta i och det ger lite vilt smak över det hela.
Kram
Mia