tisdag 18 september 2007

Smörgåstårtor - ute eller inne?Ja det är frågan. Smörgåstårtor är ett underligt fenomen. Just nu så känns det inte så hippt med smörgåstårta. Hippt eller ej...ganska gott. Det finns så fantastiskt många recept på denna lilla skapelse. Många säger när de ska ha kalas eller liknande - vi tar smörgåstårta. Enkelt och bra. Jo kanske om man beställer de på ICA - men ska man pyssla på egen hand så är det faktiskt pyssel. Alla smörgåstårtor är tyvärr heller inte goda....denna lilla variant är god! Inte helt traditionell men just därför extra god. Röran går att använda till mycket. Tunnbrödsklämmor funkar rysligt bra. För egen del är ansjovis ingen favorit - men i denna röra finns ingen tydlig ansjovissmak, bara en god sälta så den funkar utmärkt även till oss icke ansjovisfanatiker.
Smörgåstårtor blir nog aldrig riktigt ute ändå?
AnnaPannas smörgåstårta 15 pers
8 halvor hönökaka (eller motsvarande mängd annat bröd om så önskas)
4 burkar creme fraiche
1,5 finhackad rödlök
2 burkar ansjovisfilé - finhackas
5 hårdkokta finhackade ägg
Blanda ingredienserna försiktigt - rör så lite som möjligt. Creme fraichen kan annars bli väldigt lös.
Garnering:
Färgglad sallad - t ex ekblad
Rökt god skinka - t ex källarrökt
1 kg räkor med skal
4 kokta ägg
paprika
tomat
gurka och citron
Garnera efter din fantasi - men just paprika, skinka och räkor är gott ihop med denna ansjovisröra.
Har funderat på att göra denna tårta på kavring - skulle säkert fungera utmärkt. Kanske med en gnutta gelatin i röran så kan den bli en god kavringstårta gjord i form med löstagbar kant. Helt enkelt en bra användbar röra till mycket.
hej hopp

1 kommentar:

Lisa Ulrica sa...

Inne! Det ar ju sa jadrans gott sa det maste vara inne aven om det kanns gammaldags ... kanske skulle garneringen kunna vara med dramatiska grasloksstran for att modernisera lite...