tisdag 30 april 2013

Skattkärslimpor


Ja som med det mesta annat i köket så är jag väldigt förtjust i BRÖDBAK!

Jag gillar dem där rejäla tunga degarna, knåda och knåda. Fast själva degen körs i maskin ofast här, självklart går det att göra den förhand också.

Oftast så bakar jag bröd med skållning i någon form, brukar kalla det för Limpmeditation. Det blir täta, hållbara och väldigt goda bröd tycker jag.

I dag behövdes ett snabbare bröd. Så nu testas Skattkärslimpor, ett något ändrat recept.

Ett tips jag fick av grannfrun - tack Linda! Jag är inte så bra på att följa recept ska erkännas, det ändras oftast på något sätt.

Skattkärslimpor behöver inte jäsa utan sätts in i kall ugn. Det blir fyra rejäla limpor.

Skattkärslimpor

100 g jäst
5 dl mjölk
5 dl vatten (varav 2 dl till havregrynen)
2 dl havregryn
1 dl sirap
½ dl matolja
1 riven morot
1 dl vetekross
2 msk salt
5 dl rågsikt
15 dl vetemjöl

Lägg havregryn i 2 dl vatten att svälla. Smula jästen och häll över sirap, det har min bagarpappa lärt mig att man ska. Tillsätt lite vatten så jästen löser sig. Tillsätt allt utom vetemjölet, rör degen. Tillsätt sedan vetemjöl tills det är en smidig och rätt kletig deg, bröden blir oftast bäst då. Blir saftiga och inte lika snabbt smuliga då. Gör direkt 4 limpor och lägg dem på plåt. Jag penslade med lite olja mellan så är dem lättare att dela på sen. Ställ plåten längst ner i ugnen i KALL ugn, sätt på 200 grader. Baka limporna 40-45 minuter. Ta ut dem och vänd på ett av bröden - banka på undersidan och det ska låta ihåligt, då är dem klara. Om man vill kan man ta tempen på dem - dem ska vara 94-95 grader.

Låt dem svalna under bakduk på galler.


 

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej ska det vara varm degvätskan Mvh Gerd