torsdag 24 oktober 2013

Pommes AnnaTillbehörstips till fredagsmyset??? Visst behöver man lite goda potatisalternativ?

Vi äter nog egentligen mest potatis och ris. Ja utom då förstås spagetti till köttfärssåsen. Jag ska i ärlighetens namn säga att mycket annan pasta går det inte åt sådär till vardags även om det händer någon gång då och då. Så just potatis behöver jag tips på - vad kan man mer laga? Detta goda tips fick jag av vänner här i byn. Tack Ina och Johanna!

Kalkonfilé är en alldeles perfekt genväg till den annars så underbart goda hela kalkonen i ugn. Recept på den är sådär gammalt hederligt från mormor:

"Jag brukar bara steka den hel i stekgryta med salt och vitpeppar, häll på en god buljong (eller bara vatten det funkar också), en bit lök, en bit morot. Sjud ca 20 minuter. Ta upp filén och lägg den i aluminiumfolie. Gör sås av skyn med en skvätt grädde, kanske en tesked vinbärsgelé och vanlig mjölredning. Vilken sås det blir - smakar riktigt god mormor-sås."

Pommes Anna
 
1 kg potatis
200 g smör
4 pressade vitlöksklyftor
salt och mellanmalen svartpeppar

Dagen innan Sätt ugnen på 150 grader. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform. Smält smöret i en kastrull. Skala och pressa vitlöken och blanda med det smälta smöret.
Häll 1 msk av det smälta smöret i botten av formen. Lägg ett lager med potatis, fördela potatisen jämnt i formen ända ut i kanterna. Salta och peppra. Varva smör och potatis tills formen är fylld. Salta och peppra på vart tredje lager. Formen skall inte vara fylld ända upp, lämna någon cm kvar till ovankanten.

Sätt in i ugnen i ca 1 1/2 timma. Lägg folie över om den blir för brun på ovansidan. Känn med en kniv så att potatisen är mjuk helt igenom, om inte baka lite till. När den är färdig, låt svalna och ställ sedan in i kylen.

Serveringsdagen
Stjälp upp pommes Annan på skärbrädan och skär i ca 4-5 cm tjocka portionsbitar. Lägg i en form och sätt in i ugnen ca 20 minuter.

I dag serverades Pommes Anna till helstekt kalkonfilé och jordens godaste sås som det blir av kalkon!

Inga kommentarer: