Google+ Followers

torsdag 11 oktober 2007

Glasarbetarmiddag med Graalvas-visning


Jocke - glasblåsare och Design/målning min käre make








I lördags anlände våra vänner Jocke, Sara och deras pojk Robin. Så trevligt med vänner som tar käket med sig - i och för sig så lider inte jag vid spisen som bekant men såååå mysigt att få äta någon annans smarriga mat!


Denna rätt vi blev bjudna på har en trevlig historia - Jocke bjöd Sara på första dejten och hon föll pladask. Nu blev vi inte tokkära i våra gäster men väl i maten. Därav namnet Förförarräkor.
Inte nog med denna goda varmrätt - vi fick också en underbar liten förrätt - Smögentoast.

Givetvis var vi tvungna att förtära en dessert också efter denna delikata måltid - det fick bli en Vit chokladtryffelkaka. (min man sa " ja hon kunde inte hålla sig helt hon var ju tvungen att få göra något i köket"). Kanske ligger något i det fast det skulle jag aldrig erkänna....




Smögentoast 4p.


4 brödskivor stekta i smör

sallad


Smögenröra

1 dl lättmajonnäs

1 dl creme fraiche

500 g oskalade räkor

4 krabbklor

1½ krm cayennepeppar

1½ tsk Worcestershiresås

3 msk dill

salt och vitpeppar


Blanda alla ingredienserna till röran. Låt stå en stund.


Garnering:


Räkor, löjrom eller stenbitsrom, dill och citronskivor.

Enligt Jocke så krävs det en glasdesigner för uppläggning (vg se bild) men jag är helt övertygad om att det fungerar alldelels utmärkt utan....


Förförarräkor till 4p.


Risröran i botten på formen:

1 röd paprika

1 grön paprika

1 purjolök

2 rödlökar

4,5 okokt ris

2 pressade vitlöksklyftor

salt och svartpeppar

1 tsk basilika


Koka riset enligt förpackningen. Hacka alla grönsakerna. Bryn dem i smör, krydda och häll i det kokta riset.. Vänd runt och ställ åt sidan.

Räkröran ovanpå:

4 dl creme fraiche

1 msk curry

50 gr smör

cayennepeppar - ska vara en glasarbetarnypa enligt Jocke!

1 kg handpillade räkor


Smält smöret, vänd ner kryddorna och fräs dem en liten stund. Lägg i räkorna - ta direkt av pannan. Tillsätt creme fraiche.


Fördela risröran i botten på en ugnssäker form. Häll den goda såsen ovanpå. Gratinera i ugn 15 minuter i 225 grader.



Så den lilla desserten som jag inte kunde låta bli...


Vit Chokladtryffelkaka

2 ägg

2,5 dl strösocker

200 g vit choklad

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1,5 dl vetemjöl

100 g smör


garnering: hyvlad mörk choklad (70%) - jag tog med pistagenötter i. + lite florsocker.

Smält den vita chokladen i mikron. (eller över vattenbad om man vill krångla till det). Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret i en kastrull, häll i alla övriga ingredienser. Rör runt till en jämn smet. Häll smeten i en smörad och bröad form. Ställ in kakan i ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska "svaja" lite. Låt svalna - ställ sedan in den i kylen.

Tryffelkakan ska serveras kall med en klick vipad grädde.




Tack för maten och en trevlig kväll!


PS. köttbullereceptet kommer en annan dag Jocke (Jocke gillade visst mina köttbullar som blev lite natta-mat...)DS.

1 kommentar:

Christina W sa...

Vit chokladtryffelkaka lät oförskämt gott.