torsdag 18 oktober 2007

Skaldjursfest hos lindblommorna

En skaldjursfest är alltid uppskattad! En massa goda tillbehör är ett måste hos!
Vår kära räka är så lättlagad att vi inte ens behöver tillaga den. Öppna räkpåsen, skala och njut! Sedan urminnes tider har skaldjur varit svenskarnas festmat – och visst är det så fortfarande! Sitta och skala räkor, kräftor och krabba blir dessutom en social syssla, det är lite pyssel och väldigt mysigt.
Även om bordet nu är fullt av ljuvliga skaldjur så kan det vara lite svårt att äta sig mätt på ”bara skaldjur”. Så här kan en skaldjursfest se ut hos oss!

Räkor
Havskräftor
Krabba
Insjökräftor kokta på pappa Stefans vis
God Aioli - att doppa skaldjuren i
Internationellt bröd
Hemmagjord färskost
Ost och vitlökschampinjoner
En hel brieost med små vindruvsklasar runtomkring
Skinkstubbar
Salta kex
Vegetarisk paj
Som söt avslutning, en kladdig och god chokladkaka med lättvispad grädde
Anders citronsnaps




lyxigt eller läskigt??



Hemmagjord färskost

1 l mild naturell yoghurt (ej lätt)
2 dl creme fraiche (ej lätt)
½ tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
svartpeppar
½ dl finklippt gräslök
½ dl finhackad persilja

Häll yoghurt och creme fraiche i en kastrull. Ljumma försiktigt under omrörning. Värm till ca 37 grader – känn med lillfingret. Det får inte bli varmt! Låt massan rinna av genom en tratt med kaffefilter över natten. Smaksätt sedan med salt, vitlök, nymald peppar och örterna. Rör om och låt osten stå ca 2 timmar innan den serveras. Serveras gärna som pålägg på brödet som nu följer…


Enkelt och mycket gott bröd - prova!! Det är super-gott!!

5 dl kallt vatten
½ pkt jäst
1½ tsk salt
2 msk olja
1½-2 dl havregryn
10-11 dl vetemjöl

Lös jästen i lite av det kalla vattnet. Tillsätt resten av vattnet, saltet och oljan. Lägg i havregrynen och rör om och tillsätt sedan mjölet. Degen ska vara ganska lös. Den behöver inte arbetas så länge. Låt den sedan jäsa under duk i minst 1 timme. (det gör inget om man skulle glömma degen en timme till eller så). Knåda den lätt, med endast några få tag i bunken och forma sedan degen till ett bröd på plåten. Jäs brödet ca 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader. Sätt in brödet i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 200-225 grader. Grädda brödet 25-30 minuter, till brödet låter ihåligt när man knackar på det. Vill du inte ha en hård skorpa kan du pensla brödet med lite vatten när brödet är färdigt och låta det svalna under bakduk.

Ost och vitlökschampinjoner

Färska champinjoner
½ ask naturell Philadelphia ost
2 pressade vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
finhackad persilja
riven ost, typ herrgård eller grevé

Ta bort foten på svampen. Blanda övriga ingredienser, utom den rivna osten. Lägg svampen på en plåt, fyll champinjonerna med Philadelphia blandningen och strö riven ost över. Gratinera i ugnen i 225 grader till osten fått fin färg.


Skinkstubbe

4 tortilla bröd (fungerar även med tunnbröd)

Till röran:
1 ask Philadelphia ost
100 gr mjukost
200 gr rökt skinka
½ finhackad rödlök
finklippt gräslök
ca 5 cm finhackad färsk gurka

Blanda alla ingredienser till röran. Fördela röran över tortillabröden. Rulla ihop bröden. Lägg rullen med skarven neråt. Låt stå i kylen någon timme innan rullarna skärs i små knubbiga stubbar. Toppa gärna med en räka och lite finhackad rödlök.


Aioli

2 äggulor
1 pressad vitlöksklyfta
1.5 dl olja (neutral)
salt och vitpeppar
½ burk creme fraiche

Ta fram ingredienserna ½ timme innan aiolin ska göras. (för att få samma temperatur på ingredienserna, om ingredienserna har olika temperatur är det större risk att aiolin skär sig)
Lägg äggulor och pressad vitlök i en bunke – kör med stavmixer en liten stund. Tillsätt oljan droppvis under mixning. Ta gärna någon paus i droppandet och bara mixa en stund så minimeras risken för en skuren aioli. Tillsätt salt och peppar och rör i creme fraiche. Creme fraiche är egentligen inte nödvändig i en riktig aioli, jag tycker dock personligen att aiolin får en mildare och rundare smak.


Vegetarisk paj

Maizena pajdeg
6-8 färska champinjoner
15 cm purjolök
1 stånd broccoli
1 gul paprika
2 tomater
1½ dl riven ost
1 burk creme fraiche
svartpeppar och salt

Äggstanning:
2 ägg
2 dl mjölk
salt

Skär champinjoner och purjolök i mindre bitar. Fräs detta i lite margarin. Ta av stekpannan från plattan och tillsätt creme fraiche och salt (värm ej mer). Koka broccolin mjuk i lätt saltat vatten. Strimla paprikan och skiva tomaterna. Gör degen enligt förpackningen och tryck ut den i en form, gärna med veckad kant. Lägg i svampröran och lägg alla grönsaker över. Vispa ihop äggstanningen snabbt med en gaffel. Häll äggstanningen över grönsakerna. Strö riven ost över och krydda med grovkrossad svartpeppar. Ställ in pajen i 200 grader varm ugn i ca 45 minuter tills pajen ”har stannat” och fått fin färg.




Koka kräftor på pappa Stefans vis

2 tjog kräftor
4 l vatten
1½ dl grovsalt
4 sockerbitar
2 msk dillfrö + ett kaffe filter
8 dillkronor + 8 dillkronor

Koka upp vatten, salt, sockerbitar och dillfrö som lägges i ett kaffefilter och som knytes ihop med gummiband . När vattnet har kokt upp – smaka på lagen det ska vara ordentligt salt, annars salta lite till. Lägg i de levande kräftorna och koka ganska häftigt under lock ca 12-15 minuter. Låt kräftorna svalna. Plocka upp de gamla dillkronorna från lagen och tillsätt 8 nya dillkronor. Kyl.



Till en skaldjursfest hör en och annan snaps till!

Anders citron snaps

1 flaska Brännvin special
1 citron

Skala bort citronskalet – med en potatiskalare, gör skalet så långt som möjligt. Lägg ner skalet i flaskan och kläm fast änden av skalet med korken. Låt snapsen stå minst två veckor i kylen. Snapsen får en vacker gul färg. Dra upp skalet. Servera snapsen väl kyld.


Kladdig choklad kaka med lättvispad grädde

2½ dl mjöl
200 gr margarin
200 gr mörk blockchoklad
4 ägg
2 dl socker
1 tsk bakpulver

Smält choklad och margarin i en kastrull eller i microvågsugnen. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda äggsmet med choklad och margarin, tillsätt mjölblandningen. Pensla en form (gärna med löstagbar kant) med smält smör eller margarin. Häll i ströbröd och vänd runt formen. Häll i smeten. Grädda kakan i 225 grader ca 15 minuter. Kakan ska fortfarande vara lös i mitten – då är den färdig! Servera med lättvispad grädde.

Så utnyttja nu vår förmån att ha tillgång till denna lilla lyx – Skaldjur!! En klassiker med goda tillbehör – vilken fest!

Ber om ursäkt att det är lite dåligt med mat-bilder - det är lite knepigt när man är en enarmad bandit....Skaldjur känns bra för min del - ha darlingen till att skala och slippa hacka....skära gurka funkar med vänster!

1 kommentar:

Andreas sa...

En fantastisk sida du har!
Jätte fin och härliga recept :)