Google+ Followers

tisdag 30 oktober 2007

Tomatl - inte felstavat


Tomatl, ja så kallade de peruanska ursprungsodlarna denna vackra och goda grönsak. På 1500-talet förde spanska sjöfarare tomatplantan till Europa. Under flera hundra år användes tomaten endast som prydnadsväxt, den ansågs giftig. Italienarna var de som började satsa på tomatens kulinariska egenskaper. Det dröjde dock länge innan övriga europeiska kök tog sig an denna grönsak. Idag är det dock få som avstår från denna goda och vackra grönsak. Dessa vitamin- och mineralrika små godsaker finns numera i många olika varianter… runda tomater, körsbärstomater, plommontomater, gula tomater osv. Tomten tycker om att ligga framme i en skål. Tomatens goda arom bevaras då bäst. Viktigt att tänka på är att låta tomaterna ligga för sig själva i en skål. Alla tomater avger ett ämne som försämrar andra grönsaker snabbare. När affärernas grönsaksdiskar är fulla av tomater och priserna är låga, passa då på att frysa in en del! Skalade, utkärnade och skurna i bitar kan de frysas in råa. Används utmärkt till soppor och såser. Eller koka grovt skurna tomater i egen saft tills de faller sönder, passera och frys in.

80-tals klassiker kommer här...på en planskstek kanske....


Klassiska provensalska tomater 4 pers.

Servera denna klassiska tomat som tillbehör till kött, kyckling eller till en vegetarisk rätt.

2 stora tomater (gärna kvisttomater)
salt och vitpeppar

Örtsmet:
3 msk ströbröd
2 msk finhackad persilja

1 tsk franska örter (torkad krydda)
3 msk olja
2 pressade vitlöksklyftor
1 liten kvist timjan

lite riven ost

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj tomaterna och skär bort stjälkfästet. Skär de i två halvor och salta och peppra tomaterna. Blanda ingredienserna till örtsmeten. Bred örtsmeten på tomathalvorna och strö över lite riven ost. Gratinera tomaterna till de fått fin färg ca 10-15 minuter.

Inga kommentarer: