fredag 28 december 2007

Nyårsmenyn är planerad!





Nyårsmaten! Den ska man gå och klura på under större delen av hösten. Just planeringen är en underdart rolig del av matlagningen - nästan lika bra som att laga maten faktiskt. Jag hittade detta recept på Coop - tack för det - jag hade planerat lite Norrlandsstuk och då passade detta perfekt. För just oxfilén - den byts ut i år. Det blir hjortfilé istället. Desserten blir en ljuvlig vit chokladpannacotta med hjortron - receptet kommer i morgon...eller har du ett annat förslag kanske?



Vad ska du/ni äta på nyår?


Hjortfilé med shiitakesvamp, rökt sidfläsk och blåbärssky

4 portioner

Ugnstemperatur 150º
ca 1 timme och 10 minuter + tid i ugn och kylskåp

Ingredienser

Potatisterrin:
600 g mandelpotatis, skalad, i tunna skivor
50 g smör
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
10 kvistar timjan, plockade blad
100 g västerbottensost, riven

2 lika stora brödformar
bakplåtspapper

Blåbärssky:
4 schalottenlökar, finhackade
1 palsternacka, skalad, i små bitar
1 msk smör
3 msk råströsocker
2 msk balsamvinäger
4 dl rött vin
1/2 dl koncentrerad fond (kalv-, ox- eller viltfond
1/2 msk majsena
salt
peppar
1 dl blåbär

Shiitakesvamp:
200 g rökt sidfläsk, i små tärningar
250 g shiitake, rensad
1 msk smör
salt
peppar
2-3 salladslökar

Hjortfilé:
1 msk smör
4 skivor filé, à 170 g
salt
peppar



Tillagning
Stek potatisen snabbt i smöret. Salta och peppra. Blanda timjanbladen och osten med potatisen. Klä en brödform, cirka 10 x 25 centimeter, med ett smort bakplåtspapper. Fyll formen med potatisen. Packa jämnt. Baka mitt i ugnen tills potatisen är genombakad, cirka 35 minuter. Ta formen ur ugnen. Lägg bakplåtspapper på terrinen och ställ den andra brödformen på med en tyngd i (så tung som möjligt). Låt stå i kyl, helst över natten. Vid servering, ta ur potatisterrinen ur formen. Skär terrinen i bitar och värm i 150 grader varm ugn cirka 15 minuter.


Blåbärssky
Fräs löken och palsternackan mjuka i smör i en kastrull. Tillsätt sockret. Fräs tills det har karamelliserats. Tillsätt vinägern och koka in den. Tillsätt vinet och fonden. Låt sjuda cirka 10 minuter. Sila. Rör ut majsenan i ett par matskedar vatten, rör ner i skyn och koka ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mera socker och vinäger. Hit kan du förbereda dagen innan. Vid servering värm skyn och tillsätt blåbären.


Shiitakesvamp
Stek fläsket knaprigt. Stek svampen i smör. Salta och peppra. Blanda med fläsket och salladslöken.


Hjortfilé
Låt fettet bli ljusbrunt i en stek-panna. Stek skivorna till önskad stekgrad på medelstark värme. När köttsaften börjar tränga upp på den råa sidan är det dags att vända filéskivan. När köttsaften börjar tränga upp på den stekta sidan är köttet rött, cirka 55 grader. När köttsaften tränger upp ordentligt på den stekta sidan är köttet rosa, cirka 60 grader. När köttsaften har en klar rosa färg är köttet lätt genomstekt, cirka 65 grader. Salta och peppra.


Servering
Servera köttet med potatis-terrinen, en liten hög av svampblandningen och en sked av blåbärsskyn. Servera resten av skyn i såskopp vid sidan om.

Bild och recept från Coop.se

7 kommentarer:

lina sa...

Hjortfilé lät verkligen inte dumt! Vi kör nog på oxfilé, men det är inte lätt att få tag på fin oxfilé här har jag märkt! Desserten har vi inte riktigt komit överens om ännu, smakerna är något delade:)

Karin sa...

Det lät riktigt gott! Har letat efter ett bra recept på potatisterrin. Ska prova det där receptet och se om det motsvarar förväntningarna. God fortsättning och gott nytt år!

Sara sa...

Jag vet inte riktigt vad för kött vi ska ha, förrätten blir nog lax av något slag då det är omtyckt av alla. Desserten blir hallonmouse med pistagesås (tror det var så?)

Sara sa...

Jo, för din skull så gör jag det. Men inte ikväll, måste leta upp receptet först och jag har shoppat sönder mina fötter idag *fniss*

Jag tror vi har det lika underbart som ni, vi firade 2 år häromdagen och var ute och åt väldigt god mat här i vår lilla stad på bästa restaurangen enligt mej.

Anonym sa...

Hej Anna

Vad har du recepter på panacottan eller hur det nu stavas. ska göra den i morgon när jag har lite bjudning.
kram från fam ottosson och ett gott nytt !!
Du krama Abbe ifrån mig

annamaria sa...

Självklart Martina! Nu finns Pannacotta-recept. Gott nytt år!! Stor kram! Abbe hälsar kram tillbaka.

Dubbelörn sa...

*asg* Hjort var ju det som skulle tillagas hos oss med!!

Kika in, har lagt in menyn...

Kramar