måndag 5 maj 2008

Skogshuggar Limpor


Jag och D (som till vardags är skogsarbetare) har konstaterat att bakning är en mycket trevlig syssla. D tyckte att pappledigheten gick som en dans med lite brödbak. Ungarna var nöjda och glada över att få baka - jag kan bara hålla med. Jag har aldrig i hela mitt liv bakat så mycket matbröd som dessa mammalediga månader. Skållning, surdeg, konstig deg, deg i gryta ja allt har det skapats i detta kök. Roligt är det! Jag är fortfarande sökande efter det perfekt täta brödet - som är sådär supersaftigt. Jag har hela tiden min vän C´s mammas ljusa limpor i bakhuvudet. Hur jag än gör så blir det inte som hennes. Så läser du detta C - hur gör Mor din?

D´s limpor blir gigantiska supernyttiga och väldigt GODA! Inget krångel bara att baka. Jag försökte köra degen i min assistent - gör inte det. Degen vill absolut inte vara kvar i bunken.....jag tog upp alltihop och körde degen för hand direkt på bordet - i med lite mjöl efter hand. Perfekt!
Jag fortsätter att påminna: rösta på min fisksoppa snäääälllaaa. Den skulle passa utmärkt till dessa goda limpor!

Skogshuggar limpor - Tack D för receptet!!
2 st

1,25 l vatten
1 pkt jäst
1 msk olja
1 dl sirap
1-2 tsk salt
3-4 dl havregryn
ca 1 kg grovt rågmjöl
ca 1 kg rågsikt eller vetemjöl (jag tog vete)
ev någon msk brödkrydda (hoppade jag över helt)

Värm vatten fingervarmt och smält jästen. Tillsätt sirap, salt, olja och ev brödkrydda. Fyll på med havregryn, grovt rågmjöl samt vetemjöl så att man kan göra en deg. Älta på bakbord och tillsätt så mycket mjöl så att degen släpper bordet. Gör två avlånga limpor som passar på plåten. Låt jäsa på plåten i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda i ca 30 min. Pensla ev limporna med vatten när det gått 30 minuter. Tag inte ut limporna utan låt de kallna i ugnen. Bra att göra på kvällen – då har man nästan ljummet bröd på morgonen att avnjuta. Brödet har mycket goda kanter!

7 kommentarer:

Sara sa...

Finns väl inget så gott som att baka själv! Att låta bröden svalna i ugnen var ju fiffigt. Jag älskar nybakade bröd!

Anonym sa...

Hej Anna,

Har precis varit inne och röstat på din fisksoppa! Håller tummarna för dig!

Nu ska jag hem och baka bröd, men jag är lite lat så jag gör nog bara halvsats och kör det i assistenten, det borde väl funka!

Kram
Mia C

annamaria sa...

Tack MIA för din röst!! Visst funkar halvsats! Det blir mycket deg med hel. Lycka till - meddela gärna hur det blev!

Eva Götharson sa...

Hej!

Självklart har jag röstat på din soppa, utan att ha provsmakat den. Jag litar helt enkelt på att den är supergod :-).

Förutom min mormors bröd som är SÅ gott, hon blandar i allt möjligt som havregrynsgröt ( låter konstigt men gott är det ) så gillar jag ett bröd med rivna morötter i. Det blir saftigt och det bakas för hand för någon bakmaskin äger inte jag. Ska ta mig i kragen och lägga ut det receptet framöver. Må så gott!

Kram :-)

Anonym sa...

Har röstat på din soppa!
Jo, ljust gott saftigt kompakt bröd. Har di provat att baka levain?
Gå in på paindemartin.blogspot.com

annamaria sa...

Hejsan magda! tack för din röst!! Nej jag har inte bakat levain men har läst mycket om det. Spännande är det! har du bakat det? Visst har jag läst Martins blogg!

Anonym sa...

JAg bakade första gången i helgen. Sambon som är väldigt brödkräsen sa: det smakar som från bageriet. Han har aldrig gillat NÅGOT hembakt bröd tidigare. Jag tog receptet från Martins sida, folklevain. Testa.