måndag 10 juni 2013

Somrigt kycklingfat med aioli


 Ännu mer LATMAT, fräscht och somrigt. Alltiett mat - ja så kan man nog sammanfatta detta härliga somriga kycklingfat. Antingen ugnssteker man en hel kyckling och delar i bitar eller så köper man en färdiggrillad. Kycklingrester passar utmärkt till detta fat. Det som liksom gör det är denna underbara sås - AIOLI. På fatet lägger du det du gillar bäst, jag valde ugnsbakade potatis, rödlök och morötter, kokt sparris, tomater och finhackad gräslök. Sen då till det bästa - den krämiga och goda aiolin. Ja, du gör först en majonnäs som du sedan smaksätter. Det ska vara vanlig mat eller rapsolja, inte olivolja den här gången. Det blir för kraftig smak.
 
....och glöm inte....snälla fortsätt rösta, se bannern nedan.

Anna Pannas Aioli

3 äggulor
1 tsk rödvinsvinäger
3 dl mat eller rapsolja
1 tsk dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk grillkrydda
salt och vitpeppar
cayennepeppar

Häll ägg, vinäger, senap i en bunke. Vispa med elvisp, vispa medans du häller i oljan droppvis. Nu har du gjort en majonnäs! Smaksätt med vitlök och kryddor, smaka av.

Gör en rejäl sats majonnäs när du ändå håller på. Håller ca 1 v i kylen. Ta fram och smaksätt som du vill. Du kan blanda med lite creme fraiche också om du har lust.
 
bloggtavling-widget-v4.png Sommaren är här och med den grillsäsongen! Testa att grilla grönsaker som komplement till köttet. På ICA.se hittar du många bra recept.

Inga kommentarer: