tisdag 9 oktober 2007

Pilliga underbara piroger

Varför gör man så sällan piroger? För egen del så finns det någon skum känsla av att det är bökigt att göra piroger (eller??). Undrar jag hur jag ska göra för att få bort denna feeling....för det stämmer faktiskt inte! Dessa frasiga och välsmakande godingar gick snabbt att göra och så gott det är!

Känns dessutom så lagom när maten ska ätas framåt kvällen med lite mys, tända ljus, rödvin och funkar alldeles utmärkt till piroger. Fast kanske ändå bättre med ett gott öl - synd bara att man inte blivit tillräckligt gammal än för att ha lärt sig dricka öl...ha ha ha.

Så ta nu och tänk bort feelingen av bök och gör en enkel pirogdeg med mumsig fyllning som självklart går att variera i det oändliga men nu är det Färs och morots-fyllning som gäller.






Anna Pannas Piroger


12-14 små piroger eller som jag gjorde 5 stora



Efersom degen inte ska ligga och vila så bör fyllningen göras först.


Färs, ägg och morotsfyllning:


400 gr blandfärs (eller vilken färs du önskar, fungerar med lamm, vilt osv)

salt och vitpeppar

1 finhackad gul lök

4 msk tomatpuré

1,5 dl vatten

1 krm chilipulver

1 riven morot

1 hårdkokt hackat ägg



Fräs färsen och löken. Krydda. Häll i tomatpuré, riven morot och vatten. Puttra 10 minuter - späd med lite mer vatten om så behövs. Blanda sist i ägget och ställ pannan åt sidan.



Deg:

8 dl vetemjöl

1 tsk salt

4 tsk bakpulver

100 gr smör

3 dl mjölk


Blanda mjöl, smör, salt och bakpulver i en skål. Fördela margarinet med fingerarna. Tillsätt mjölken. Arbeta snabbt samman till en deg. Den ska kavlas ut direkt och fyllas med färsröran. Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader varm ugn (mitten) i ca 10 minuter.


Självklart går det utmärkt att göra denna deg i matberedare. Jag orkade inte med disken så det fick bli lite armstyrka i stället.


Servera med en god sallad!



16 kommentarer:

Sara sa...

Vad roligt att upptäcka en ny blogg !Jag tycker liksom du att piroger är perfekt mat att ha i frysen. Dom går åt så väldigt fort bara :)

Anonym sa...

Hej Anna !

Har du något bra tips på picknick mat så här i höst märkret? ska ut i det fria på lördag.

Tack för alla bra recept.
MVH martina i Nybro

annamaria sa...

Hej Martina! Jag gjorde häromdagen en god äggsallad till varmrökt lax. Tag tortillabröd - lägg på god sallad, tomat, gurka, varmrökt lax och äggsallad: creme fraiche, lite majonnäs, kokta hackade ägg, gräslök o salt o peppar. En citronskiva är inte fel. Vik ihop och slå in i folie, picknickmackorna är klara!
Ha det så mysigt!! Kram Anna

Mojjan sa...

Helt klart det bästa receptet jag provat på piroger. Dom gick så himla snabbt att göra och var lagomstora ihop med en stor sallad. Jag gjorde dom små. =) Dessa kommer jag göra fler av och ha i frysen för kommande utflykter osv. Tusen tack!!

Rebecka sa...

Tack för ett underbart recept!
Jag använde min egen inprovisation till köttfärsen, men din pirog-deg var fantastisk!
Hela min familj älskade maten.

annamaria sa...

Mojjan o Rebecka: vad roligt att era piroger blev bra!!! Det är himla gott, får nog baka några snart igen. Det var ett tag sen nu.

Anonym sa...

Hej tack för receptet lagade dina piroger idag det vart lyckad men du måste varna för degen hehe var en del att kavla gjorde dubbel sats :)

Malin sa...

Jag letade runt lite efter pirogrecept och hittade dina. Väldigt goda :) Dock gjorde jag en egen köttfärssås eftersom jag inte hade allt hemma, men det funkade lika bra det. Det var egentligen mest degen jag var ute efter när jag letade :)

Anonym sa...

hur många räcker pirogerna till?

annamaria sa...

Om du gör 5 st stora så räcker dem ungefär till 3-4 hungriga....men man blir nog egentligen mätt på en stor men jag hade gjort lite extra.

Linda sa...

Blev sugen på att baka piråger och sökte efter ett lätt recept. Nu ska jag pröva denna. Tack !!!!

Anonym sa...

Hej! Jag gjorde köttfärs/fetaost/mozzarella fyllda piroger med ditt recept! Supergott tack !

Linda Mpili sa...

tack måste prova!

Anonym sa...

I'll immediately grasp your rss feed as I can not in finding your e-mail subscription link or newsletter service. Do you've any?

Please let me know in order that I may subscribe. Thanks.


Review my site; cheap ralph lauren polo

Don sa...

Näe skit lång tid tog det men dra åt helvete vad gott det blev

Unknown sa...

Fortfarande det bästa snabbasrs receptet på en Pirogdeg. Blev bra idag också :)