tisdag 28 maj 2013

Veckans Husman: Kålpudding
Hur får man barnen och äta? Här får dem välja "sin" rätt, gärna vara med och laga maten också. 12-åringen Molly i huset har önskat "Veckans Husman". Kålpudding! Något som många säkert tycker låter krångligt och en rätt som bara mormor och farmor gör. Nej - det är sååå smidigt att laga och himla gott. Ofta lagar jag kålpudding dagen innan, antingen helt klar och bara värmer i ugnen eller klar fram tills den ska in i ugnen. Det blir ofta rätt mycket och räcker till många. Blir det rester så brukar jag steka den i stekpannan dagen efter, häll på lite vatten och en gnutta extra sirap och sen ett gott mos till det. Underbara rester! Sen ska väl erkännas att självklart kommer receptet från Mormor, fast jag lagar det utan kokt ris i färsen.

Kålpudding på mormors vis
6 pers.

Till färsen:
800 g Fläskfärs
1 ägg
4 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 stor finriven gul lök
salt och vitpeppar

Kålröran:
½ kålhuvud
1,5 dl sirap
5 dl vatten
3 msk soja

Sås:
sky
2 dl grädde
mjöl + vatten
salt och vitpeppar
1 buljongtärning

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda allt till färsen. Hacka kålen och stek den i stekpannan tills den fått fin färg, tillsätt övriga ingredienser, sjud ett par minuter. Lägg hälften av kålröran i bottenb på en ugnsform med höga kanter, bred ut färsen över, häll över resten av kålen och alla sky. Gör hål i färsen. Sätt in i ugnen i ca 1 timme, kan behöva täckas med aluminiumfolie.

Sås: sila av skyn i en gryta och sätt tillbaka puddingen i ugnen. Tillsätt buljongtärning och grädde. Sjud 3 minuter, red såsen med mjöl utrört i kallt vatten. Koka upp och sjud en stund till, smaka av med salt och vitpeppar.

Servera med kokt potatis, lingon och lite goda grönisar.

3 kommentarer:

Emil Blomqvist sa...

Hej, jag vill gärna komma i kontakt med dig gällande en spännande tävling på ICA.se. Vänligen mejla mig på emil.blomqvist@ica.se för mer information. Mvh Emil Blomqvist, webbredaktör

annamaria sa...

Hej Emil! Det låter roligt! Jag mejlar dig! MVH Anna Maria

Anonym sa...

CXXX