fredag 16 november 2007

Glögg 2007


Idag släpps årets glögg på Systembolaget! Spring till Systembolaget och invig årets glögg i kväll! Här stod folk och väntade utanför dörren på Systemet i morse för att inte missa den första glöggen.

Annars är det hög tid att sätta din egen glögg. Har inte provat detta recept men det låter spännande eller hur? Låter onekligen ganska starkt och värmande.

Glögg

Det här behöver man:
En hela brännvin
1.5 dl Konjak
1 pilsner, 33 cl
Till smaksättning:
2 fikon
3 katrinplommon
1.5 dl kärnrussin
1-1.5 dl sötmandel
1 pomeransskal
1 bit kanel, ca 8cm
4 kardemummor med skal
1 nejlika
1-1.5 dl strösocker, för sötning efter smak
2 msk strösocker, avsett att brynas


Tillagning:
Lägg fikon, katrinplommon, russin, mandel, pomeransskal, kanel, kardemumma och nejlika i en kastrull.
Häll över pilsnern så att den lagom täcker kryddorna och koka tills pilsnern nästan kokat in.
Häll över brännvinet.
Sätt till sockret. Smaka av.
Låt glöggen bli riktigt varm, men den får absolut inte koka. Locket måste sluta tätt.
Värm stekpannan. Lägg i ett par matskedar strösocker och skaka ut sockret i pannan och bryn tills ytterkanterna börjar stelna och anta en vacker färg. Sockret får ej brännas.
Häll ned det brynta sockret samt konjaken i glöggen.
Tänd en tändsticka, lyft av locket och ”bränn av” glöggen några sekunder och sätt sedan på locket igen.
Glöggen bör helst stå över natten och dra i kryddsatsen. Ta upp russin och mandel och ha som tilltugg. Även fikon och mandel är goda tillbehör. Glöggen är godast varm men kan även njutas kall.


Skål skål!

1 kommentar:

lina sa...

Har bett min sambo kolla efter glöggen, så nu håller jag tummarna att den inte är slut! Men ditt recept ska jag nog testa hur som haver!