tisdag 4 december 2007

Lördag på Möllevången - underbart!


Fru Salig vill berätta:

Tåget går 7.50. Maken och jag intar goda Ciabatta-mackor, kaffe och rödvin till efterrätt. Ja en sämre morgon kan man ha.
Lämna väskan på hotellet sen gär näsan bara åt ett håll - mot Möllevångstorget. Fikapaus på det mest underbara konditori man kan tänka sig - Hollandia. Kändes gammaldags och äkta alltihop. Åt en bakelse som var bland det godaste jag har ätit - mjuk och krämig choklad-kladdkakebotten med passionsfruktsmousse ovanpå, mer choklad och mer mousse.
Överst en passionsfruktssmakande tunn gelé och så riktig passionsfrukt ovanpå det. Så otroligt gott - så har du vägarna Malmö - fika där! Kaffet smakade jag inte (även om jag är en kaffekärring) - jag var bara tvungen att dricka varm mjölkchoklad med cognac och så grädde på det. Inte bra för laktosmagen men ändå...
Snygga mössor blev nästa inköp - för vi är ju i Skåne, det regnar på tvären.
Så då äntligen framme - torghandel. Inser då genast att vi skulle tagit bilen så jag hade kunnat fylla den. Små ljusgröna mini-zuccini, närproducerad äppelmust, gigantiska buketter med örter av alla slag. Tänk er bara dofterna. För att inte tala om torgsäljarna - de röker konstant. Sen doften av bröd - bredvid torget ligger bageriet med de underbara sesambröden (tack sara för tipset!), andra sidan torget finner man pålägget - Möllans ostaffär. Ännu mer doft där kan jag säga - en blandning av sur skosula och bränt jasminris. Tänk att det ändå kan dofta så underbart. Nunnans bröst (jag hoppas att det var formen som man avsåg) - en grå mögelövervuxen getost, ljuvliga Brieostar som är så mogna så innehållet i osten nästan rinner ut, kittostar ja allt du bara kan drömma om i ostväg. Så nu till alla asien-butikerna. Asien-trading tror jag den hette - den utnämdes till min favvo. Förresten maken placerades nu på en pub (lika nöjd han). Sen blev det bönor av diverse slag, sesamfrön, grön currypasta, en skum currysås, en annan påse med någon form av buljong vet inte riktigt vad det är än - men ska snart ta reda på det. Teriyaki till laxen. Egentligen kanske det var bra att jag åkte tåg annars hade det inte blivit någon svensk julmat, för pengarna hade gått till massor av annat som jag egentligen inte har en aning om vad det är.
För att inte tala om alla korvar som såg alldeles fantastiskt goda ut. Jag missade säkert otroligt mycket men en väldigt lycklig Anna Panna var det som lämnade Möllan för att gå bort till restaurangen där bord skulle bokas till kvällen. Skeppbron 2 heter den. Även där väldigt god och vällagad mat. Svenska tapas till förrätt, hjortinnanlår till varmrätt och så en liten men naggande god tryffel med färska bär.
Jag glömde förresten - lunchen intogs på en thairestaurang där mamma hade kokt en stor gryta kyckling röd curry som rekommenderades. Så starkt så det rök ur öronen men jisses så gott! Tack mor lilla.

En alldeles underbar dag för en fullständigt mattokig mat-mamma från mörkaste Småland.

5 kommentarer:

Sara sa...

Din resa låter tokigt god !! :)
Appropå brieosten så tycker man att den borde innehålla laktos, sen kan jag tänka mej att den är rätt skarp mot min känsliga mage.
Är lite nyfiken, hur många bröd köpte du ?? *fniss*

Nu puttrar en mustig köttgryta på spisen (åt gulasch hållet) snart ska jag ner och steka hemmagjorda gnocchis som vi ska ha till. Blir det gott så ska jag blogga om det !! :)

Hur mår minstingen nu ?

Sara sa...

Jag håller med, tycker också att stekta låter godare. Lite knapriga liksom.

Synd om lilla stumpan ju, det är också väldigt svårt att hålla dom vakna när dom vill sova.
Cornelia är fortfarande sjuk, men klart bättre än förra veckan. Hoppas hon är på benen snart igen.

Ångrar du att du inte köpte fler bröd ?

Anonym sa...

Så helt underbart det lät.

lina sa...

Snacka om att jag blir avis!!! Låter ju som en dröm:)

Mamsen sa...

Härligt med en utflykt. Sånt där borde man unna sig ofta. För min del blir det bara vart femte år på sin höjd när vi har någorlunda jämna bröllopsdagar.
Men rödvin till frukost..?