lördag 8 december 2007

Skållade råglimporSom bekant så har jag en förkärlek för brödbak. Nu var det så att dottern som varit sjuk i flera veckor åkte på magsjuka. Hemma-mamman som är van att kunna vara mycket ute och fara och pyssla i köket hur mycket som helst har nu varit en aningens begränsad. Detta livsläge kan hos mig leda till ett lätt maniskt tillstånd. Har man ett visst maniskt leverne ändå så blir det inte bättre nu kan jag meddela. Så vad gör man - glöggtryffel, chokladkola, teriyakikyckling med stekt ris och så lite skållade limpor. Allt med en tumme som är sådär ån så länge. Det funkar och knåda med en hand....tacka vet jag hushållsassistenten. Jag skulle gjort följande limpor som jag fått tips om av Roffekock på matforum. Eftersom jag är isolerad och inte kunde handla graham så blev det några andra "på känn limpor." Limporna är kanske inte de vackraste men jag gillar dem ändå. De smakade utmärkt i går kväll med bara extrasaltat Bregott på.

Skållade runda limpor på känn
2 st
3 dl rågsikt
6 dl kokande vatten
4 dl kallt vatten
½ dl sirap
50 g jäst
40 g smör
1 msk salt
1,3 l rågsikt
ca 8 dl vetemjöl (hade jag haft special så hade jag tagit det)


Häll det kokande vattnet över 3 dl rågsikt. Blanda väl. Häll i det kalla vattnet, saltet, sirap, smör. Blanda - häll i jästen när smeten är 37 grader. Häll sedan i mjölet lite i taget. Vetemjölet kan behövas något mindre eller något mer. Degen blir en aning klibbig pga skållningen. Jäs under bakduk i 1 timme. Knåda degen och forma två runda limpor. Jäs de i 45 minuter under bakduk. Sätt under tiden på ugnen 275 grader - bröden sätts in på nedre falsen och ugnen sänks

då direkt till 2oo grader. Grädda bröden i 45 minuter - de ska låta ihåliga när man knackar på dem på undersidan. Pensla dem med vatten och låt de svalna inlindade i bakduk.


Ät och njut!

5 kommentarer:

Emma sa...

Mmm det här lät gott. Det påminner lite om ett limpbröd som min mamma brukar göra..väldigt mycket. Måste nog kolla upp receptet.

Grattis till Cyberkock vinsten förresten. Jo det var lite tråkigt att inte fler deltog men det kanske var på grund av julen? SJälv hade jag inte riktigt tid och så hittade jag tävlingen lite sent. Men jag ska nog koka ihop någonting till nästa gång. :)

lina sa...

Så härligt med nybakt bröd, älskar bröd! Grattis till vinsten, det var du värd med ditt läckra recept!!!

annamaria sa...

Tack så mycket! Även om jag nu inte riktigt kallar det vinst när det inte var någon tävling.

Anonym sa...

Jag undrar bara om den här sidan.

annamaria sa...

anonym: vad är det du undrar över på denna sida?