måndag 10 december 2007

Prof. Sam Hybbinettes kloka ord

Jag kunde inte sagt det bättre själv...hm:

Prof. Sam Hybbinettes ord:

" Den högsta formen av gastronomien, jag menar gourmandisen, förutsätter nämligen icke uteslutande dyra och invecklade kok-konster utan fodrar framför allt, att varje rätt, om än aldrig så enkel, skall lagas med kunskap, teknik och kärlek."

Dessa kloka ord går att finna i Kajsas Kalasbok anno 1937. Vilken mat - lite roliga namn har rätterna - vad sägs om Snarkokt buljong. Är det en tjurig variant månn tro?
För min del så tror jag kärleken är det viktigaste.

Låter inte detta väldigt gott? Delikatess-gratin är namnet.

Delikatess-gratin
6 p

4 ägg
75 g smör
1 tsk senap
peppar
2 msk hackad persilja
½ msk hackad dill
1 1/4 burk hummer
3 dl grädde
1 äggula
3 msk riven ost
2 msk skorpbröd

Beredning: Äggen kokas 6 minuter, avkylas, skalas och skäras i skivor. Smöret smältes i en liten kastrull, och häri läggas persilja, dill, senap, ägg och hummer. Blandningen omskakas, varfeter grädden, tillsatt med äggula, slås över, och alltsammans får under försiktig omrörning sjuda upp. Massan avsmakas och lägges i en smord eldfast form, beströs med ost och skorpbröd och insättes i god ugnsvärme att få vacker guldbrun färg.

Vilka långa meningar det var då. Sjutton kommatecken och annorlunda ord men visst låter det gott? Finns det förresten hummer att köpa på burk. Det har jag nog aldrig köpt i alla fall.

Brynt kalvtunga och Orre i gelé är andra rätter man kan hitta recept på.

4 kommentarer:

Kristina Eriksson sa...

Ja det låter hur gott som helst! Gratin är ett vackert ord. Hummer på burk - tror inte det finns...

Mamsen sa...

Det kan man väl kalla matkulturhistoria så det förslår. Hoppas bara inte du tar efter det språkbruket i fortsättningen, för då blir det nog för omständligt...

Mamsen sa...

Det kan man väl kalla matkulturhistoria så det förslår. Men jag hoppas du inte börjar använda det språkbruket i fortsättningen får då kommer jag nog villa bort mej....

Mamsen sa...

Jaha, först gick det inte, sen gick det inte, sen gick det två gånger... ;)