![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgaqEUM1A38NrwdNE7omLkcjO6PV4FoeENz4LnRHh_FdW9wsNzmbof1btyEmlSuT_6-jEh4TDfZ35cCAxIK_TxZDGCfH0Agtu7p7BVCsL-LxSpv8eTJg3jwc4SnShS4FPRlK3QzL_qGWS4H/s400/PICT0690.jpg)
Här kommer nu ett super-recept på Risgrynsgröt för er som har samma bekymmer som jag haft i alla år - att det bränner i botten. Den här gör det inte! Knepet - filten!! Jag fick tipset för många år sedan av en äldre tant - självklart skulle jag provat det för länge sedan. För det är givet att det funkar! Jag har använt laktosfri mellanmjölk - hade jag kunnat använda röd vanlig mjölk hade jag gjort det!
Superb Tomtegröt
2,5 dl grötris
5 dl vatten
salt och socker
9 dl laktosfri mjölk
1 dl laktosfri grädde
1 dl laktosfri grädde
Koka upp vatten och ris och kryddor. Koka 10 minuter. Värm mjölken i mikron. Häll i mjölk och grädde. Koka upp sakta under omrörning på låg värme. När det koker - sätt på lock.
HÅLL I ER NU - FÖR HÄR KOMMER DET!!! SNURRA IN GRYTAN I EN TJOCK BANDHANDDUK OCH SEDAN I EN TJOCK FILT. LÅT STÅ 4-5 TIMMAR.
Sedan är det bara att servera en varm och kritvit, tjock och gosig gröt. En viktigt sak jag nu lärt mig - det går inte att stressa fram en tomtegröt!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhNmLy_7lhS9NOfP8vfgHjlb77d1-_AP9AHSx8afBxupX46VUD0tgml8Hzf75pZCZaVsBz9QF_wg0LBgkKW-ARw1S4znrymnxAowHJpRE7qXUMQQ-lWwAb_avlox70VzieCMf7q6EN5xU-d/s400/PICT0676.jpg)
3 kommentarer:
Ville önska en riktigt god jul till dig och din familj med :-).
Att ni kommer äta god julmat
tvekar jag ju inte en sekund över :-)
Kramar från Eva Götharson
kan vara farligt
bacillus cereus trivs bra i de där temperaturerna!
http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/bacillus-cereus-matforgiftning
Jo det kan säkert stämma om temperaturerna sjunker - det är då bakterierna tillväxer och bilder toxin. Men med filtar och handdukar så hålls värmen hög - som om grytan stod på spisen. Så det är tänkvärt - låt det inte stå för länge så gröten hinner svalna.
Skicka en kommentar