lördag 5 januari 2008

Helstekt entrecote med wokade grönsaker



Entrecote är som bekant inte världens billigaste mat men man får passa på när det är extrapris! För det är verkligen underbart mört och gott kött. Perfekt mat för de som äter GI...och alla andra också för den delen.

Helstekt entrecote med fräscha grönsaker - lätt stekta. Det behövs egentligen inte mer men om man så vill - servera med potatisgratäng. Rödvinssås är aldrig fel.
Helstekt entrecote med wokade grönsaker

Helstekt entrecote:
1- 1 ½ kg entrecôte i bit
2 msk olja
½ - 1 tsk Grovmalen svartpeppar eller pepparmix
1 tsk salt
1-2 tsk timjan

Skysås:
1 dl köttspad eller vatten
0,25 dl balsamvinäger
1 msk honung
1 ½ msk kalvfond
½ dl rödvin
ev. 2 tsk timjan

Potatisgratäng:
1 kg potatis (ca 12 medelstora)
2 gula lökar
5 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2-3 tsk salt
2 krm malen svartpeppar eller vitpeppar
ev. 2 krm vitlökspulver eller vitlökssalt
3-4 dl riven ost

Grönsaker:
1 kg grönsaker

svamp
½ tsk salt
1 msk honung
timjan

Gör så här:
Helstekt entrecote:
Gnid in kryddorna med hjälp av oljan runt om köttbiten. Lägg köttbiten i en form som är ungefär lika stor som köttbiten. Stick in en köttermometer med spetsen så den hamnar i mitten av köttbiten.
Stek i nedre av delen i ugnen i 175 grader till 62 grader för medium och 68 grader för välstekt. Medium rekommenderas. Det tar ungefär 1 ½ timme.

Skysås:
Blanda köttspad, balsamvinäger, honung, kalvfond och rödvin. Låt koka upp och småkoka 1-2 minuter. Smaka av!

Potatisgratäng:
Skala potatis och skär i skivor. Skär lök och hacka i små bitar.
Häll mjölk och vispgrädde, salt, peppar och ev. vitlök. i en stor kastrull och lägg i potatis och lök. Låt koka upp och koka på svag värme ca 3-5 minuter. Att man kokar detta gör att potatisgratängen går fortare att göra och att kryddorna fördelar sig bättre och potatisen och löken blir mjuka.
Häll allt i en ugnsform. Strö över riven ost.
Gratinera i mitten av ugnen i 225 grader i 20 mintuer.

Grönsaker:
Stek wokgrönsakerna i en stekpanna med olja eller flytande margarin. Krydda med salt. När wokgrönsakerna har fått lite färg och är varma ringlar man över honung och strör över timjan.
Servera alltsammans!



3 kommentarer:

lina sa...

Åh, vad härligt det där såg ut! Precis sån mat jag är sugen på nu:)

Anonym sa...

Jisses bruden så du står i och fejjar i köket!! Så kul att komma hit ofta för det är alltid något nytt på G! Det här såg himmelsk gott ut... Vilka färger dessutom! Snyggt! ;-)

Anna-Eva sa...

Yummy! Det där är mat jag gillar. Slurp.