måndag 7 januari 2008

Kallrökt lax i tjocka skivor...Jag älskar fiskbilar och dess innehåll så enkelt är det. Hur mycket jag än älskar att laga mat i alla former så är det väl alldelels underbart att få handla i bilen som kommer till byn om tisdagarna. 3 sorters inlagd sill, kallrökt lax i bit, färsk rödtunga, lite räkor till maken ja jag skulle kunna bli fullständigt pank hos denna bil.


Vill man göra en kanongod egen sås till laxen....


Hovmästarsås

3 msk senap
1 st äggula(or)
1 msk strösocker
1 krm salt
0,5 krm vitpeppar, malen
1 tsk vinäger
1 dl matolja
1 dl dill, hackad
1 dl crème fraîche

Blanda senap, äggula, strösocker, salt, peppar och vinäger i en skål. Tillsätt matoljan först mycket sakta under ständig vispning. Använd gärna elvisp. Efter en stund kan man slå i oljan något fortare. Men var försiktig. Slår man i oljan för fort så skär såsen sig. Avsluta med hackad dill och crème fraiche som ger såsen dess rätta smak respektive krämiga konsistens. Hovmästarsås serveras alltid kall.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Lax och sill är riktigt favoriter här också.
Ja, nu verkar julen var över och jag kanske får lite skrivro då och då, så länge det nu varar innan jag måste börja jobba igen. Hoppas allt är bra med dej och att din kokentusiasm kan smitta av sig även under detta år ;)

Dubbelörn sa...

Gissa om jag blir avis!! En fiskbil till byn??!! Är det något jag saknar sedan flytten är just urvalet på färsk fisk. Har inte funnit någon riktig bra butik ännu o de som har lite färsk fisk har inte mycket att välja balnd. Plus att priserna är helt andra än i Stockholm...

Kram

lina sa...

Håller med dubbelörnen, är också grymt avundsjuk! Färsk fisk låter ju underbart!

Sara sa...

Jag är en laxoman, särskilt rökt lax är dundergott. Mammas sambo fiskar själv och lämnar in lax på rökeri, det går inte att jämföra med dom man köper i affären. Men en fiskbil saknar jag, det har vi ingen. När jag var liten och hälsade på hos farmor som bodde så mycket på landet man bara kunde så kom det en fiskbil, jag var bara några år men redan då en matnörd som älskade sånt !

annamaria sa...

Ja fiskbilen har funnits något år nu - helt underbart. Jag hoppas att byborna handlar så den återkommer vecka efter vecka...I morgon är det tisdag och då kommer den...vi får se vad det kan bli.

Anonym sa...

Can’t wait to try this recipe out. Looks delicious!