tisdag 22 januari 2008

Tvillingägg!

Det här var märkligt tycker jag. Visst har man sett ägg med dubbla äggulor. Något ägg här och där. Nu hade jag köpt ett helt flak ägg - 20 st. Varenda ägg hade dubbla gulor. Någon som vet varför? Visserligen kan vi människor också ha dubbel ägglossning... men ändå. När det nu pratas så mycket om kloning och annat läskigt så börjar man undra.
Ägg kan användas till mycket gott - här är en favorit. Servera gubbröran på tunnbröd eller ett lite grövre bröd - det här till exempel. Gillar du inte ansjovis - byt ut mot kräftstjärtar.

Gubbröra
4 portioner


1 burk/ 125 gram finhackad ansjovisfilé eller kräftstjärtar
1 finhackad gul lök
1 dl hackad dill
0,5 dl hackad gräslök
4 st kokta och hackade potatis
2 st hårdkokta, hackade ägg
2 msk majonnäs
½ dl creme fraiche
1 krm mald svartpeppar
4 skivor mjukt tunnbröd eller ett gott grovt bröd.

Gör så här
1. Blanda alla ingredienser i en bunke, smaka av med ansjovisspad. 2. Bred ut gubbröran på tunnbrödet och rulla ihop till rullar.

11 kommentarer:

lina sa...

Ha, det var märkligt!!! Har ingen aning vad det kan bero på! Gubbröra är smarrigt i alla fall!

Dubbelörn sa...

Så gott det här låter!
Vad betr dubbla äggulor så har jag hört att unga höns kan vara mer fertila o därför lägga dubbla äggulor. Vet inte sedan om det stämmer men hörde detta hos en ägghandlare.

Kram

Anonym sa...

På köpeägg stöter jag ofta på dubbla gulor, men aldrig på "hemma-ägg"... Kanske ligger nåt i det! ;-)

natz sa...

jag har också köpt kartonger med ägg där alla innehåller 2 gulor. mycket knasigt :)

förresten.. nu är jag också syrra!

Kinna Jonsson sa...

Mig veterligen är det helt normalt inget konstigt alls. Jag har sett det då och då när vi får ägg direkt från uppfödaren. De har nog sorterats så att hela asken innehåller dubbla gulor.

annamaria sa...

Tack allihop för era svar! Jag fortsätter äta dem för goda var dem! Det blir fin sockerkaka - väldigt gul!

Åsa sa...

Kul! Ja, visst undrar man varför! Jag har hört från en bondgård att det är för att unghönsen inte riktigt har lärt sig värpa ordentligt än. Eller att det ofta blir så med de första äggen för säsongen.
Efter lite googlande såhär på sena kvällskvisten har jag hittat fler uppgifter om att det skulle vara sterila värphönshybrider som värper med två gulor. Och drivna värphybrider får en typ av foder som kräver ett högt värptempo vilket i sin tur ofta leder till att hönan får äggledarinflammation.
Vanligtvis sorteras ägg med dubbla gulor ut från de som paketeras och sälj ute i handeln. Hrm, uppgifterna spretar ju lite så inte vet jag om jag blivit klokare ;-)

annamaria sa...

Tänk om det vore så bra att dubbelörnen och Kinna har rätt. Det skulle kännas så mycket bättre. Det känns hemskt med sterila värphybrider som får äggledarinflammation. Stackarns hönor. Usch jag får nog verkligen luska vidare i detta. En annan fråga - hur vet dem att det är två gulor i och sorterar dem efter det? Går de bara på storleken på ägget då?

Åsa sa...

Ja, som jag skrev först var det en hönsägare som sa att de gör så lite i början - innan de lärt sig värpa ordentligt. Så är det nog för "ickedrivna" värphöns.
Fö genomlyses äggen innan paketering för att se om det finns blodfläckar, sprickor i skalet osv.

Dubbelörn sa...

Låter gräsligt det som Åsa skriver... men jag fick infon fr en riktig hönsgård ;). Där fick hönsen gå ute o picka o växa i lugn o ro. Helt vanlig gårdshöns...

Han sorterade också med genomlysn de dubbla äggulorna för sig. Toppen tyckte jag som fick dubbelt så mycket för pengarna *skrattar*

Kram

annamaria sa...

Jag önskar verkligen att dubbelörnen har rätt!!!!