fredag 25 januari 2008

Medelhavsjärpar från Småland

Variationen på järpar, biffar och köttbullar är oändlig. Perfekt mat att servera på en buffé eller såhär på fredagskvällen med tzatsiki och ett gott rödvin. Jag är ingen höjdare på vilket vin som ska serveras till vad. Jag dricker det dock gärna.

Så har du ett bra tips på vin till dessa medelhavsjärpar så mottages det tacksamt!

Det ska då också passa till Tzatsiki förstås. Vill du göra järparna vegetariska använd Quornfärs och blanda gärna med lite mosade kikärter.

Medelhavsjärpar
4-6 p

8 hg fläskfärs eller lammfärs eller Quornfärs
½ dl ströbröd
1 dl vatten
1 finhackad stekt lök
1 ägg
1 msk oregano
2 tsk chilipulver
3 msk hackad persilja
1 pressad vitlöksklyfta

Blanda ströbröd och vatten. Låt svälla en stund. Blanda sedan i resten av ingredienserna. Forma järpar, eller gör som jag använd barnen. Mellandamen älskar det! Stek järparna så de får fin färg, kör de färdiga i ugnen en stund.

Servera med en god Tzatsiki

3 dl Grekisk eller turkisk yoghurt
10 cm färsk gurka
1 pressad vitlöksklyfta
salt och vitpeppar

Riv gurkan på rivjärn. Lägg gurkan på ett fat, stör över lite salt, låt stå 10 minuter. Krama ur gurkan (antingen med händerna eller i en sil). Blanda yoghurt, gurka och vitlök. Smaka av tillsätt ev. lite mer salt.

Eller gör som jag gillar bäst - halvera gurkan, skrapa ur kärnorna och skiva gurkan i halvmånar och blanda sedan med resten som vanligt.

5 kommentarer:

Sara sa...

Jag älskar järpar, gärna med paprika pulver och massor med vitlök. Jag kan tyvärr inte tipsa dej om något vin, är urusel på sånt. Trevlig helg !!!

Anonym sa...

Oh yeah! this my kind of food! I could dig into this stuff anytime. Love it!

lina sa...

Åh, vad sugen jag blir!!! Precis min typ av mat! Vintips är jag usel på tyvärr, allt rött slinker ner hos mig:)

görel sa...

Järpar är väldigt gott, man vad gör en järpe en järpe egentligen? Vad skiljer järpen från köttbullen? Är det att den är avlång?

annamaria sa...

görel: Det var en väldigt bra fråga! Jo jag tror det - det är formen. Fast det klart Mormor fyller alltid sina järpar med persilja och katrinplommon. Så det kanske är fyllningen då eller? I så fall är detta inga järpar????