söndag 28 oktober 2007

Grannfika


Grannarna Andersson skulle ha gäster från Halland. Gästerna fick förhinder - vilken otur - vi fick komma på super-smarrig fika istället. Jag kan i alla fall intyga att denna tårta absolut kan bakas igen när gästerna har möjlighet att komma. Matmor Andersson är kanonduktig på att både baka och laga gott käk! Hon har dessutom alltid en ny kokbok på lut - vilket passar utmärkt när grannen blir inbjuden på fika.

Så lördagsfikan såg ut så här:

DAIMTÅRTA 10 pers

Botten:
3 äggvitor
1.5 dl socker
150 gr skållad, skalad och mald sötmandel

Fyllning:
3 äggulor
1 dl socker
2.5 dl grädde
60 gr krossad daim

Gör så här:
Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sötmandel och socker försiktigt.
Häll upp smeten i en smord och mjölad rund form med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter.
Grädda i 175 grader i 30-35 min.
Låt mandelnbottnen svalna. Vispa grädde och socker.
Tillsätt daim och äggulor.
Lägg gräddfyllningen ovanpå mandelbottnen( som fortfarande är i formen. )
Ställ in in frysen minst 4 tim.

Självklart gott kaffe till! Tack för fikat! Gott som alltid!

För övrigt så konstaterade maken att - inte ens hos grannen kan vi äta utan att käket ska fotas....hm....någon som känner igen sig kanske?

Sedan en fråga: jag behöver hjälp - när jag skriver inlägg så blir det en annan tid än det jag anger - varför?? Snälla hjälp mig någon!!! Jag begriper att det är någon inställning med hur och var - guida mig om du kan och vill!!!

8 kommentarer:

lina sa...

Vad god den såg ut att vara! Vilken tur ni hade som blev bjuden på sådant gofika:) Vet inte riktigt varför tiden inte stämmer för dig. Har du kollat på inställningar- formatering, där man kan ställa rätt tidszon?

lina sa...

Precis, det är Sthlm tid jag har. Det borde fungera.

annamaria sa...

Tack snälla Lina fär hjälpen. När det är dags för nästa inlägg så hoppas jag det funkar!

Lena sa...

Mmm... daim som är så gott. Måste vara en toppen tårta.

Anonym sa...

ååå du den där daimtårtan lät smarrig. den ska jag testa någon gång, hoppas den inte är allt för svår.. nu ska jag läsa vidare på din blogg se om jag hittar nå mer spännande

annamaria sa...

Magdalena: den är superenkel - låter krånglig kanske på namnet men är superlätt. Ger dessutom väldigt lite disk! Den är perfekt att göra dagen innan - blir bara bättre av att stå till sig lite. Prova! Hoppas du gillar resten....

krita sa...

Hej!
Nu kan jag äntligen skriva kommentarer. Jippie!!
Roligt att ni tycker daimtårtan ser god ut.Granen vill bara säga att detta reeptetär toppen då man kan göra det så långt i förväg. Den känns lyxigare än vad den är vilket är bra för oss amatörkockar.
Krita

Petra sa...

Guuud så mumsigt! Men för en som är lite orutinerad på bakfronten: var i ugnen ska jag ställa bottnen? Hoppa på snabbt svar så att tårtan kan bakas vid nästkommande födelsedag :-)