torsdag 11 oktober 2007

Veckans husman
Långkok gillar jag. Särskilt nu när man är hemma-mamma är det alldeles underbart att få sätta på den STORA grytan med fläsklägg på morgonen. Puttra länge, länge, länge... Visst det ser kanske inte världsgott ut men det blir GOTT! Vilken buljong att sedan koka de fina rötterna i.

Sedan tycker jag det känns bra att ungarna får lära sig att äta kokt mat - över lag så steker man nästan all mat. Det känns nyttigt att äta lite kokt ibland. Eller så är det för att min älskade mormor alltid sagt så, kan nog vara så....

För nog är det skillnad på magens välbefinnande efter rotmos och fläsklägg och om man smäckt i sig mängder av fettdrypande supergott fläsk och en gräddig löksås. Fast det kvittar egentligen för jag måste äta fettdrypande knaperstekt, välsaltat fläsk ibland så enkelt är det!

Rotmos kan kännas som en utdöende maträtt - det är inte många som koker denna delikatess. I alla fall inte i min umgängeskrets. Fast det klart det är inte så många av dem som har denna störning kring mat heller som jag lider av. Som maken säger: "du är helt j....a besatt" (ursäkta ordvalet men så är det). Jag saknar rimmad fläsklägg - oftast så finns det inte att få tag på. Det blir godare med rimmat - dock undrar jag vad som hänt. Fläsket är inte lika salt nu som det rimmade var för några år sedan, undrar varför??

Just nu känns det som jag är rysligt besatt av en halv gris. Skulle sitta fint med frysen full nu.Att dessa vanliga rotfrukter kan vara så vackra!
Mitt Rotmos med Fläsklägg

Fläskläggen

Fläsklägg - gärna rimmad ca 1,5 kg
2 lagerblad
10 kryddpepparkorn
En klyftad gul lök
Vatten så det täcker köttet i grytan
salt och vitpeppar

Koka upp allt, skumma väl. Koka ca 1,5-2 timmar. Köttet ska lossna lätt från benet. Häll/sila av buljongen - spara. Lägg köttet under folie.

Rotmos

2 st stora kålrötter i mindre bitar

2 morötter i slantar

8 st potatisar i mindre bitar

Koka upp kålrötterna i buljongen. Koka ca 30 minuter. Häll då i morötter och potatis. Koka ytterliggare 30 minuter. Häll sedan av buljongen - spara den. Stöt rötterna, vispa sedan med elvisp - späd med buljongen till lagom konsistens. Salta och peppra om det behövs.


Viktigt! Smaka av maten! Jag gör av med massor av skedar - hela bänken ska vara full då har man skött sig. Jag skulle aldrig kunna laga något utan smaka av.

Servera sedan det supergoda rotmoset med mör fläsklägg - här önskas det också kokt köttkorv till...och senap.

3 kommentarer:

Sara sa...

Hej !! Vad roligt att du tittade in på våran blogg. Ja, visst saknar man en tjock krämig yoghurt. Det är inte ens att tänka på att äta av den "vanliga" för min del. Jag blir så dålig :) Jag ska också länka till dej, men måste först hämta dottern i skolan ! Ha det så bra :)

görel sa...

Ärhm, tar du nya skedar varje gång...? Det gör inte jag, i alla fall inte om ingen ser på ...

annamaria sa...

Samvetsfrågan....jag tar kanske inte ny varje gång...