tisdag 16 oktober 2007

Höstens guld - vilt och svamp

Så här gott om trattkantareller är det....
Värt att veta om svamp!

Kantarellen hittar man i gränslandet mellan lövskog och barrskog – gärna gammal skog. Runt gamla stubbar, intill omkullfallna träd och bredvid små grusvägar kan dessa små ljuvliga svampar hittas.

Kantareller kan förvällas och sedan frysas. En torkad kantarell kan smaka lite beskt. Däremot trattkantarellen mår väldigt bra av att torkas, trattkantarellens goda smak förstärks.
Plocka aldrig svamp du inte känner igen. Använd en ordentlig svampbok som inte är för gammal, vissa ändringar har gjorts genom åren om vad som är ätbart och inte…
Grovrensa svampen redan i skogen så håller den sig bättre.
Svamp ska plockas i korg, aldrig i plastpåse. Plasten ökar insektslarvernas och bakteriernas förökning.
Svamp är en färskvara och bör inte ligga över natt i rumstemperatur. Svamp som legat för länge börjar ruttna och kan orsaka matförgiftning.
Rensning, skär bort foten, borsta bort barr och mossa. En svampkniv med borste är ett bra hjälpmedel. Dela stora exemplar för att kontrollera att de inte innehåller larver. Skär bort ev. angripen del av svampen.
Läs även om de giftiga svamparna!


Ta på gummistövlarna, en tjock stickad tröja och ge dig ut med svampkorgen! Njut av höstens vackra färger, svala luft och de små gula hattarna vid vägkanten eller de små brun/gula trattisarna i mossan.
Så till alla er som nu ger er ut i skogen med bössan – god jaktlycka!

Höstsoppa med svamp

Ca 1liter blandad svamp
Smör eller margarin
1 gul lök
1 paket bacon
8 dl vatten
3 dl grädde
2 hönsbuljongtärningar eller motsvarande mängd kycklingfond
25-50 gr gorgonzola (kan uteslutas)
salt och svartpeppar
maizenaredning

Skär den färska svampen i skivor eller bitar. Skala och hacka löken. Fräs svamp och lök i en stor gryta tills det mesta av vätskan från svampen har kokat bort. Häll över svamp och lök i en stor gryta. Tillsätt vatten buljongtärningar alt. fond och 1.5 dl av grädden. Smaksätt med salt och peppar. Låt soppan koka 20 minuter. Rör ev ner gorgonzola. Stek finhackad bacon knaprigt. Vispa resterande 1.5 dl grädde. Vänd ner grädden och koka soppan någon minut till.
Vid serveringen: när soppan är serverad i skålar/tallrikar, strö över knaperstekt bacon. Njut!


Så giftig och så vacker.....
Älggryta a´la Anna Maria

1.5 kg älgkött
2 l vatten
6 msk vilt och kantarellfond
1 grönsaksbuljongtärning
2 gula lökar
10 cm purjolök
3 skivade vitlöksklyftor
4 lagerblad
15 enbär
4 morötter
1 liten palsternacka
1 liten bit selleri
1 gul paprika
1 röd paprika
3 msk svartvinbärsgelé
blandad svamp ex. kantareller, karljohansvamp
3 dl vispgrädde
maizenaredning

Skär köttet i grytbitar. Bryn köttet i omgångar och lägg över i en stor gryta. Hacka alla grönsakerna. Tillsätt vatten, fond, buljongtärning, kryddor och alla grönsaker utom paprikan. Låt koka ca 2 timmar. Lägg i svamp, paprika, gelé, grädde och ev lite soja låt koka 10 minuter till. Red till sist med maizenaredning. Servera med potatis och kokt brysselkål. Jättegott!!
Om det nu är så att man inte har någon ”viltleverantör” så går denna gryta utmärkt att göra med nötkött, grytan får ändå en god smak av vilt tack vare kryddorna.

Inga kommentarer: