tisdag 9 oktober 2007

HembakatMed jämna mellanrum så blir jag så innerligt less på "köpebrödet". Bakade underbara Petit pain (mindre bröd - lite ciabattalika fast med surdeg) i söndags. Recept + bilder kommer framöver. Dock hade jag idag lovat lämna recept på "Nattabröd" till Sofi. Så då fick det bli lite brödrecept idag också! Man kan faktiskt även bli less på baguetter - sådana som bara bakas av på lördagmorgonen. Jag kan säga att Nattabröd är godare! Sätt in brödet i ugnen på kvällen i en halvtimme sedan stänger man av ugnen. Godnatt o sovgott! Sedan är brödet rysligt nybakat och gott på lördagmorgonen. Har man superenergi så går man såklart upp och bakar någon smaskig bulle kl 6 på morgonen till den sovande familjen kanske...


Varsågod!


Nattabröd 1 bröd

25 g jäst
5 dl vatten (37 grader)
1½ tsk salt
3 msk farinsocker
3 dl havregryn
4 dl grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl + 2-3 dl till utbakningen


Smula jästen i en bunke, rör ut den med en skvätt av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, farinsocker och havregryn. Rör om och låt grynen svålla några minuter. Arbeta i de andra mjölsorterna. Jäs övertäckt 1 timme. Pensla en avlång form (2l) med olja.Häll upp degen på bordet och knåda i 2-3 dl mjöl till, så att degen blir fast. Forma en limpa och lägg den i formen. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in brödet längst ner i ugnen. Stäng av ugnen efter 30 minuter. Låt brödet stå kvar i ugnen. ta ut brödet efter 8 timmar (över natten).


Ta ut ditt goda bröd och njut av en härlig frukost!!


3 kommentarer:

Anne sa...

Halloj! Tack för kommentaren!! Jag har inte sett reportaget själv, men tidningen kommer väl i butik snart :) Lägger till din blogg i min rss-läsare, och säger hjärtligt välkomnen till träsket ;)

görel sa...

Nattabröd - vilket utmärkt tips! Jag brukar göra kalljästa bröd som jag gräddar på morgonen, men det här är ju ännu enklare - bara att stappla upp och öppna ugnen.

annamaria sa...

Hej Görel! Skulle gärna vilja ha ditt recept på kalljästa bröd - då får man doften av nybakat också på köpet....