måndag 5 november 2007

Jordärtskockor och kiwi i Grythyttan


För några år sedan så var jag och min make i Grythyttan (ja precis där Carl-Jan håller till). Vi lagade då mat med ett gäng människor från övriga Sverige i Måltidens hus - guidade av kockar. En hel meny bestående av gudomligt god Jordärtskocksoppa, rådjurssadel och denna så otroligt lena dessert.

Jordärtskocksoppa med curry, kiwi, och hasselnötter 4 pers.

500 gr skalade jordärtskockor
2x5 cm purjolök
2x2 Kiwi
4 tsk curry
2 msk matolja
1 dl vitt vin
6 dl kyckling fond
3 dl grädde
2 msk smör
½ dl hasselnötter (vid nötallergi – ta rostade solrosfrön)
salt och peppar

Skala och skär kockorna i små bitar. Strimla purjolök och kiwi. Obs! spara hälften av purjolök och kiwi till serveringen av soppan. Värm oljan i en kastrull tillsätt den första hälften av purjolök och kiwi. Rör om och strö över curry. Fräs en stund. Tillsätt jordärtskockorna, vinet och buljongen. Koka tills ca halva volymen är kvar. Tillsätt grädden och koka till härlig konsistens!
Rosta under tiden nötterna i en torr stekpanna till skalet börjar släppa från kärnan. Tag bort pannan från spisen – plocka bort skalen från nötterna. Skiva sedan nötterna i tunna skivor.
Mixa soppan till en slät och krämig konsistens smaka av med salt och peppar (om soppan blir för tjock – späd med lite buljong eller grädde).

Vid servering
Värm upp soppan och rör i smöret. Blanda hasselnötter, kiwi och purjolök i en skål. Servera soppan rykande varm och dekorera med nötblandningen. Servera ev. med ett gott bröd.


Vanilj- och kardemumma pannacotta med flamberade kiwi och hallon

1,5 blad gelatin
3 dl grädde
40 gr strösocker
¼ vaniljstång
3 kapslar kardemumma

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Krossa kardemumman i en mortel. Lägg kardemumma, vaniljstång, frön, grädde och socker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda 5 minuter. Ställ åt sidan och låt stå ca 10 min.
Koka upp gräddblandningen på nytt. Krama vätskan ur gelatinbladen och rör ner de i den varma grädden. Rör tills bladen smält. Sila gräddblandningen. Fördela pannakottan i 4 portionsformar (fungerar utmärkt med plastglas) Frys i 30 min. och förvara sedan den stelnade pannacottan i kylskåp.

Flamberade kiwi och hallon

4 kiwi
2 dl hallon
4 msk florsocker
2 cl vodka

Värm en kopparpanna, lägg i kiwi och hallon och pudra över sockret, vänd runt lite. Tillsätt vodkan och flambera av. 0bs! Om det nu är så att man inte vill flambera så går det utmärkt att bara värma ovanstående ingredienser jättegott!

1 kommentar:

Anonym sa...

Sitter här och väntar på att familjen ska samlas. Och så hittar man det här...Hur ska jag kunna bärga mig?