fredag 23 november 2007

Lammfärscurry från Småland



Lamm är något som inte serveras så ofta här. Mest på grund av att det inte finns i den lokala butiken varje dag. Visst, det går att köpa fryst på stormarknad inne i Stan men det är inte riktigt detsamma som färskt gott lamm. Så nu fanns det!! Dessutom bra pris för lammfärs. Vad jag älskar att få sätta recept-cellerna i gungning och riktigt spinna loss. Ännu roligare när man inte lagar lammfärs så ofta. Så det här åstadkom den levande kokboken den här gången. Uppskattat blev det också av make, mor och far.
Lammfärscurry från Småland
6 p
400 g lammfärs
400 g fläskfärs (självklart går det att bara ta lammfärs)
2 pressade vitlöksklyftor
salt och vitpeppar
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk sambal oelek
1 tsk spiskummin
1 krm malen kardemumma
½ tsk rosmarin
olja att steka i
1,5 dl rött vin (och ett till kocken minst...)
½ dl tomatpuré
1 köttbuljongtärning (behövs nog egentligen inte men nu blev det så)
1 msk strösocker
500 g krossade tomater med chili
1 burk sköljda kidneybönor
1 röd paprika i bitar
1 squash i bitar
3 morötter i slantar
Värm oljan i en stekgryta, pressa ner vitlöksklyftorna, fräs några sekunder. Tillsätt färsen och stek den så den får fin färg. Krydda. Fräs en stund till för att få ut smakerna ordentligt. Tillsätt vinet, tomatpuré, krossade tomater, socker, buljongtärning. Sjud grytan i 30 minuter under lock. Späd med vatten om det behövs. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Häll sist i bönor, röd paprika, squash och morötter. Sjud 10 minuter till.
Servera med ett gott bröd och en god creme fraiche-sås. Jag tog creme fraiche, strimlad färsk basilika, salt och peppar.

Så laga nu lite lamm i helgen! Enkelt att göra och väldigt gott! Trevlig helg på er!

6 kommentarer:

lina sa...

Gud vad mkt ingredienser! Ser ju helt underbart gott ut, fin bild också!

dempa sa...

jag kanske är dum, men rätten heter "lammfärscurry" och jag hittar ingen curry i receptet?

annamaria sa...

Hej dempa! nej du är väldigt klok och har helt rätt. Ingen vanlig curry finns - men ordet curry betyder något i stil med "kryddblandning". Även vår vanliga curry innehåller många olika kryddor - dvs det är ingen enskild krydda. Denna lammfärscurry innehåller många olika kryddor - därav namnet.

Dubbelörn sa...

Det här sparar jag för det låter ju hur gott som helst!!

Lustigt det där med curry, för svenskarna är det likhetstecken med currykrydda när det eg bara är en mix av en mängd kryddor ;).

Har röstat ;)
basattduvet

Kram

Anonym sa...

Hej! Emma från din lokala matbutik här! Va trevlig blogg! Lagade faktiskt den här rätten efter att ha varit inne på din sida härom dagen, jätte gott! Tur man kan hämta upp lite inspiration ibland... Stort grattis till finalplatsen, vi håller tummarna! Ses i butiken.. :)

annamaria sa...

Det är så jätteroligt att kunna få ge lite inspiration! Därför är det så roligt med en så inspirerande mataffär på byn! Jättekul att ni tog över! Håll tummarna! Vi ses.