torsdag 29 november 2007

Lussekatternas rolls royce

Ja nu är många på jakt efter det bästa receptet på lussekatter. För egen del så tycker jag att kesella gör bullarna saftiga och goda. Även att de svalnar under bakduk är viktigt och håller dem mjuka och goa. Prova mina specialare!

Lussekatter med kesella

50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 burk (250 g) kesella
2 pkt ( 1 g) saffran
11⁄2 dl socker
1⁄2 tsk salt
ca 1,7 liter vetemjöl

Pensling:1 ägg

Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 °C. Häll en del av degspadet över jästen och rör till den är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken och låt jäsa ca 30 min. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek 20-30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.

Special Lussebulle á la AnnaMaria:

Jag gjorde runda bullar av degen förra året och gjorde ett hål i mitten som fylldes med följande goda lilla fyllning och sedan gräddades i ugnen som vanligt. De är super!!

100 g smör
1 dl strösocker
1½ tsk kanel
2 tsk malen kardemumma
1 påse skalad hackad mandel

3 kommentarer:

lina sa...

Tack så mycket för receptet! Testar det i år,verkar vara ett bra recept!

Anonym sa...

Kesella i degen är ett måste
Här blir det inga "vanliga" lussebullar i år men väl andra varianter. Lägger ut så småningom. Och det är ju såååå gott med saffransbröd.
Hälsningar
Christina W

Liza sa...

Hur mycket socker? 11/2 låter konstigt :)