torsdag 15 november 2007

Röra ihop kaka


Jag har förkärlek för två helt skilda delar när det gäller bakning. Jag älskar att baka bröd som tar flera dagar. Dvs med surdeg och skållning och sånt skojigt! Sen gillar jag snabba kakor eller pajer. Min tidigare paj med päron och kardemumma är en av dem. Sen här kommer favoriten. Receptet kommer från min vän Lindas mamma - PIA! Tack mamma Pia för det, det har bakats massor av gånger! Kakan är precis så enkel som den heter - Röra ihop kaka, allt görs i kastrullen du smälter smöret i. Inga vispar eller bunkar - vilket betyder knappt någon disk alls. Funkar bra med vilka bär som helst eller frukt eller konserverad ananas, ja vad du gillar helt enkelt. Går att svänga ihop på nolltid. Underbar helt enkelt!

Röra ihop kaka

100 g smör eller margarin
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljdsocker
3 dl bär ( idag blev det hallon och björnbär från frysen)

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form med löstagbar kant (funkar säkert bra i en anna form också). Smält smöret i kastrullen. Häll i övriga ingredienser, rör ihop smeten väl. Den behöver alltså inte vispas! Häll smeten i formen. Strö över bären, tryck ner dem lite. In i ugnen i 30 minuter. Färdigt!



Ät och njut till en kopp gott kaffe. Min bryggare gick för övrigt sönder igår - superkul! Så nu bryggs det på spisen tills en ny har införskaffats (Världens bästa svärmor skulle köpa oss en ny - bäst eller vaddå??). Har du något bra tips så mottages detta tacksamt! Vilken sort ska man ha?? Jag har sett Linas favvo, en fantastisk espresso-maskin. Ja tack en sån vore inte dumt men en man kan brygga vanligt i också....

13 kommentarer:

Kristina Eriksson sa...

Vad fint det låter "Röra ihop kaka":) Jag gillar oxå den typen av recept skarpt (och även motsatsen), det känns som man vinner något! En glädje i bara handlingen och tanken.

Sara sa...

Den kakan måste jag komma ihåg när jag har idétorka. Jag dricker inte själv så mycket kaffe men det händer att jag gör hos vänner och bekanta och min kompis har en kaffebryggare av märket melitta, den är både jättesnygg och gör gott kaffe !

Pillan sa...

hej. jag vet ärligt talat inte om de skulle passa i bröd alls för de har ganska hårda skal tyvärr =( Men idén var hur bra som helst =). Jag har haft sönder min kamera så jag kommer inte att kunna blogga på ett tag. Jag är sååå sur. Ska fråga min snälla sambo om en för tidig julklapp kan vara nåot/Pernilla

Mamsen sa...

Gillar också när det går snabbt, fast sockerbullarna tog längre tid än jag egentligen orkade med. Gjorde väl 35 bullar igår. Vissa av oss fick tre var och jag har fortfarande tre påsar i frysen...de tar slut under helgen.

Anonym sa...

Internet är fantastiskt! Vet inte vem du är och det är flera år sen du la upp detta recept - men nu är det definitivt min favvokaka!!!

Tusen tack - så j*kla enkelt!!!

Må väl!
//Sabine

annamaria sa...

Hej Sabine!

Så roligt! Min blogg är inte aktiv längre precis som du skriver. Fast jag blir lika glad varje gång jag får en kommentar! Särskilt när det är en favvo!

Må så gott!! // AnnaMaria

Stiina sa...

Hej! Detta är en kaka som ständigt återkommer med nya bär eller frukter! Tack!!

Anonym sa...

Som ständigt återkommer som bakverk i min familj skulle jag skriva! :-) Trevlig sommar!

Lena S sa...

Jag gjorde den här kakan idag i vår husvagn. Blandade i två övermogna bananer, skurna i bitar och lite bitar mörk choklad. Den blev supergod. Tack för ett toppenrecept som jag nu annonserat vidare via min Faceboksida. :-)

Unknown sa...

Så gott och enkelt. Helt klart en favorit.

Laurita Rahn sa...

Mamma i Brasilien kallar den ”Blixt kaka”, och den blir lika god som hennes. Tusen tack 🙏

Laurita Rahn sa...

Mamma i Brasilien kallar den ”Blixt kaka”, och den blir lika god som hennes. Tusen tack 🙏

Unknown sa...

Hej. Jag älskar kakor som inte kräver att jag tar fram elvispen och står där och vispar i evighet. Så jag hade stora förhoppningar på det här receptet. Men när kakan var klar, var den jätte platt och torr, trots att jag följde receptet till punkt och pricka. Kan bero på att jag tog för stor form? Det framgår inte vilken storlek den ska vara - jag har flera olika storlekar! Vilken ska man använda?